Ердоган поиска нещо голямо от Путин

Президентите разговаряха по телефона

Ердоган поиска нещо голямо от Путин | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Ердоган поиска от руския си колега Владимир Путин да "изчисти" кюрдските сили от Северна Сирия.

Ердоган с ново военно нахлуване на сирийска територия, за да изтласка кюрдските сили, които обвинява за бомбения атентат през ноември, убил шестима души в Истанбул.

Споразумение от 2019 г. между Москва и Анкара сложи край на турската сухопътна офанзива, като създаде 30-километрова "безопасна зона" в Сирия.

Турция обвинява Русия, която е ключов играч в сирийската гражданска война, подкрепящ режима на Башахр ал-Асад, че не е изпълнила сделката.

Ердоган заяви на Путин в телефонен разговор в неделя, че е "важно кюрдските бойци да бъдат прочистени от границата до дълбочина от най-малко 30 километра".

Част от кюрдските сили са разположени в райони под руски военен контрол. Други, с подкрепата на САЩ, се бият срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава".

Както Москва, така и Вашингтон оказват дипломатически натиск върху Анкара да не започва нова военна кампания в Сирия.

Засега Турция обстрелва кюрдски позиции близо до границата с артилерия и нанася удари с дронове. Кюрдските групировки отричат да са замесени в атентата в Истанбул.

По време на телефонния разговор Ердоган и Путин обсъдиха още двустранните отношения, енергетиката и Черноморския хуманитарен коридор.

По него са транспортирани над 13 милиона тона зърно, като е възможен и износ на други хранителни продукти, смята Ердоган.

Турският президент изрази и "искрената си надежда за скорошно прекратяване на войната между Русия и Украйна".

Източник: БГНЕС, БТА 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай