ЕНП избира кандидат за председател на ЕК

ЕНП избира кандидат за председател на ЕК | StandartNews.com

Дъблин. Двудневният конгрес на Европейската народна партия (ЕНП), на който ще бъдат разгледани кандидатурите за председател на Европейската комисия, започва днес в Дъблин.

 

В сряда ЕНП обяви, че официално е приключила процедурата по излъчване на кандидати. Трима дипломати ще се борят за правото да бъдат издигнати за поста - бившият латвийски министър-председател Валдис Домбровскис, бившият премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и настоящият френски еврокомисар Мишел Барние.

 

На двудневния форум ще бъде обсъдена и стратегията за евроизборите.

 

Темата Украйна ще присъства на форума. Изказвания ще направят лидерите от украинската опозиция Юлия Тимошенко, Виталий Кличко, Арсений Яценюк. България ще бъде представлявана от ГЕРБ, ОДС, ДСБ и Демократическа партия на Александър Праматарски. Само лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче ще направи изказване пред делегатите на конгреса.

 

На 7 март, по време на заключителното заседание, поканените близо 800 делегати ще изберат кой от претендентите да бъде излъчен за единствен кандидат на ЕНП за шеф на еврокомисарите през следващите пет години. Очаква се името на избраника да стане известно около 15:00 часа българско време.

 

ЕНП е най-голямата дясноцентристка сила в Европейския парламент, състояща се от 73 национални партии от 39 държави. Към момента партията разполага с 13 свои еврокомисари в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай