Понеделник,

Защитници на правата на жените благодарят за напредъка в Мароко

От: Стандарт -
497
Защитници на правата на жените благодарят за напредъка в Мароко
A
A
A

Експерти от Комитета за премахване на дискриминацията срещу жените на ООН (CEDAW) благодариха на крал Мохамед VI за решителните действия, които предприема за подобряване на правата на жените.

Членовете на комитета, които участваха в Женева в организирано от гражданско сдружение събитие в рамките на 50-а сесия на Съвета по правата на човека на ООН и наблюдението на Мароко от CEDAW, поздравиха Кралството за целия напредък, постигнат по въпросите на разширяването на правата на жените. Специално ударение се поставя върху въвеждането на законна брачна възраст за предотвратяване на браковете на непълнолетни момичета и отстояването на принципа на равенство между мъжете и жените в семейните отношения, както е заложено в Семейния кодекс.

Те също така приветстват факта, че мароканската конституция от 2011 г. забранява всички форми на дискриминация – разпоредба, която е заложена в няколко законодателни текста.

Експертите обмениха мнения с членовете на мароканската делегация, които участваха във форума.

По този повод Абделуахаб Гаин, президент на африканския клон на организацията Хюман Райтс Уоч, и проф. Шайбатах Мррабих Рабу, президент на „Сахарски център за изследвания на развитието и правата на човека“, обясниха на своите събеседници как Мароко спазва задълженията си по Международната конвенция за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените, към която кралството се присъедини през юни 1993 година.

Те също така проучиха мерките, предприети от правителството за гарантиране на правата на жените пред съдебната система, политическото участие на жените, икономическата свобода и правото на заетост, здравните грижи и социалното осигуряване.

Двамата активисти, които допринасят за усилията на гражданското общество за засилване на застъпничеството пред институциите на ООН за въпроса за териториалната цялост на Кралството, припомниха, че са се свързали в Женева с няколко експерти от Северна Африка и Близкия изток, включително от Обединените арабски емирства и Кувейт , за да обсъдят начини за подобряване на сътрудничеството по въпроси, засягащи Северна Африка и Близкия изток.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички