ЕК разбира тревогите на Борисов за бежанците

ЕК разбира тревогите на Борисов за бежанците | StandartNews.com

При договарянето на споразумението в областта на миграцията между ЕС и Турция трябва да се съобразим с интересите на всички държави от Общността, включително на България. Това заяви зам.-шефът на ЕК Франс Тимерманс.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до председателя на ЕС Доналд Туск, в което призова и България да бъде включена наред с Гърция в споразумението между ЕС и Турция за бежанците. Сделката трябва да бъде финализирана тази седмица на Европейския съвет.

Напълно разбирам притесненията на премиера Бойко Борисов, коментира Тимерманс писмото на премиера. Ако говорим за затваряне на пътища или пресичането на мрежите на каналджиите, трябва да се има предвид, че някои мигранти биха могли да поискат да пресекат Черно море или да преминат по суша, отбеляза Тимерманс.

Междувременно вицепремиерът Меглена Кунева, която е на Съвет по общи въпроси в Брюксел, призова страните членки да отчетат необходимостта от защита и включване на българските морски и сухопътни граници с Турция в споразумението между ЕС и Анкара.

"Очакваме сухопътните граници на Турция с държавите членки на ЕС - България и Гърция, както и всички морски граници между Турция и ЕС, включително морската граница между България и Турция в Черно море, спешно да станат част от преговорите и споразумението с Турция за справяне с въпросите на миграцията. Очакваме в документа, който ще бъде договорен с турската страна, да бъде включена ясна формулировка за турските сухопътни граници с държавите членки на ЕС - България и Гърция, и всички морски граници между Турция и ЕС", заяви Кунева.

Тя посочи, че решението на страните членки да отложат българското членство в Шенген в момента поставя страната ни в неизгодна позиция, защото не всички външни граници на ЕС са шенгенски, какъвто е случаят с българската. Кунева изрази очакване въпросът с Шенген да бъде решен до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай