ЕК удължи мониторинга върху гръцката икономика

Брюксел отбелязва, че въпреки напредъка, Гърция продължава да е изправена пред големи предизвикателства по отношение на бизнес средата и съдебната система

ЕК удължи мониторинга върху гръцката икономика | StandartNews.com

С още шест месеца удължи Европейската комисия мониторинга върху гръцката икономика, считано от 21 февруари, съобщава „Катимерини“. Решението може да бъде определено като формалност, но хвърля светлина върху това как Брюксел възприема гръцката икономика и предизвикателствата, с които продължава да се сблъсква.

В документа се казва, че гръцките власти отбелязват известен напредък в реформите в банковия сектор, но плановете ще трябва да станат по-конкретни. Ликвидността на банките се е подобрила, както и достъпът им до пазарите, но рисковете и наследството от миналото остават на високо ниво.

Освен това Брюксел отбелязва, че въпреки напредъка през последните години, Гърция продължава да е изправена пред големи предизвикателства по отношение на бизнес средата и съдебната система. Страната продължава да изостава значително по отношение на времето, необходимо за съдебни решения, процедурите за регистрация на имоти и изпълнението на договори.

Отбелязва се обаче забележителното подобрение на условията за кредити, но се добавя, че това е крехко постижение на фона на риска от влошаване в други страни от еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай