Египетското временно правителство положи клетва

Египетското временно правителство положи клетва | StandartNews.com

Кайро. Новото временно правителство на Египет положи клетва на церемония, водена от временния президент Адли Мансур. Ритуалът беше извършен часове след поредния кървав сблъсък между силите за сигурност и поддръжниците на Мурси, в който загинаха 7 души.

Новият министър-председател на Египет се казва Хазем ел-Беблауи и е икономист. Генерал Абдел Фатах ел-Сиси, който ръководи военния преврат за свалянето на Мохамед Мурси, стана министър на отбраната и вицепремиер.

Вътрешният министър от правителството на Мурси - Мохамед Ибрахим, остава на поста. Министър на външните работи става Набил Фахми, който е бивш посланик на Египет в САЩ от 1999 г. до 2008 г.

Сред министрите има три жени, които ще ръководят важните министерства на информацията, на здравеопазването и на околната среда. По този повод президентът Адли Мансур подчерта либералния облик на кабинета. В предишни правителства е имало най-много по две жени. Съставът не включва представители на ислямистки партии и групировки. Новият кабинет включва 35 министри, включително премиера.

Говорител на "Мюсюлманско братство" на Мохамед Мурси нарече новото правителство нелегитимно. Морси беше свален на 3 юли чрез военен преврат. Армията заяви, че изпълнява исканията на народа след масови антиправителствени протести. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай