Египетският самолет се е разбил до остров Карпатос

Египетският самолет се е разбил до остров Карпатос | StandartNews.com

Самолетът на Egyptair, който изчезна от екраните на радарите при полета си от Париж до Кайро в малките часове на нощта в  четвъртък, се е разбил в морето край южния гръцки остров Карпатос, потвърди източник от гръцката авиация пред AFP.

„В около 00:29 по Гринуич (03:29 часа българско време), когато е летял в египетското въздушно пространство, самолетът е изчезнал от гръцките радари. Той се е разбил на около 130 морски мили от остров Карпатос", каза източникът.

Според официалния акаунт на авиокомпанията в социалната мрежа "Туитър" самолетът е изчезнал, след като е навлязъл в египетското въздушно пространство на около 10 мили. На борда му имало 66 души - 56 от тях пътници, а останалите - екипаж. 

Външното министерство на Египет излезе с изявление, коментиращо "падането" на самолета. Така държавата потвърди, че става въпрос за катастрофа, а  не терористично нападение, каквито спекулации заляха социаните мрежи. 

Египетските и френски министри на външните работи са си разменили съболезнования за трагедията. Както "Стандарт" вече съобщи, именно от тези две националности са повечето пътници на борда на самолета. Двете държави обещаха, че ще си сътрудничат максимално по случая. 

Egyptair уточи по-рано, че пилотът, извършващ полета от Париж до Кайро, има 6275 летателни часа, сред които 2101 именно на А320. Вторият пилот има 2766 летателни часа. Самолетът е произведен през 2003 година. Експерти коментират, че това не е голям срок за експлоатация на подобен род машини. 

Въпреки това обаче има данни, че малко преди самолетът да изчезне от радарите, от пилотната кабина е подаден сигнал за дим. 

Часове след новината за инцидента Франция и Гърция се ангажираха с изпращане на спасителни екипи и техника за издирвателни действия. Френският премиер съобщи, че разследването не изключва нито една версия за това какво може да се е случило със самолета. Той обяви и че ще свика извънредно заседание на оперативния си щаб заради инцидента. 

Към 10:00 часа българско време представители на египетстото ведомство, отговарящо за гражданските полети, потвърди, че самолетът е паднал в Средиземно море. В изявлението се казва, че "възможността самолетат да се е разбил, се е потвърдила", съобщи The Independent.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай