Една или две маски?

Отговор на този въпрос дават експерти от САЩ, цитирани от Ройтерс.

Една или две маски? | StandartNews.com

Редица политици, сред които видепрезидентката на САЩ Камала Харис и сенатор Мит Ромни бяха забелязани да носят по две предпазни маски за лице. Главният експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи препоръча американците да последват примера им.

Лекари, както и специалисти в сферата на общественото здравеопазване са на мнение, че каквато и да е защита е по-добра от никаква.

"Правилният вид маска е тази, която покрива постоянно носа и устата, когато сте на обществено място", казва д-р Мат Биникър, президент на Панамериканското дружество за клинична вирусология.

"В настоящия момент трябва да се съсредоточим повече върху постигането на тази цел, отколкото да се притесняваме за слагането на две маски", допълва експертът.

"Видът и броят на необходимите маски зависят от това къде отивате", според д-р Джош Шифър от центъра за изследване на рака "Фред Хъчинсън".

"Най-важно е да поставяте маските си ефективно и да ги носите постоянно, когато сте в среда с най-висок риск от разпространение", казва експертът. Шифър препоръчва носенето на платнена маска, когато разхождаме кучето си и надграждане до маски KN95, N95 или двойна маска, когато отиваме в офис, магазин за хранителни стоки или клиника.

"Ако се носят правилно, всички маски са ефективни", казва Лорънс Гостин, директор на института "О'Нийл" към университета на Джорджтаун. Материалът и прилягането на маските обаче са от по-голяма значение, отколкото броят им.

"Носенето на две маски е неясно, тъй като не знаем от какъв материал са направени или доколко прилягат върху лицето", допълва Гостин, отбелязвайки, че хирургическите маски или KN95 осигуряват по-добра защита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай