ЕБВР отпусна 145 млн. евро за жп линията Македония-България

ЕБВР отпусна 145 млн. евро за жп линията Македония-България | StandartNews.com

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна средства в размер на 305 милиона евро за Република Македония, съобщи БГНЕС. От тях 145 млн. евро ще отидат за втората фаза от строежа на жп линията между Македония и България. Други 160 млн. ще бъдат инвестирани по Програмата за републикански пътища.

Средствата са получени при изключително изгодни условия. Срокът за погасяване е 15 години с гратисен период от 4 години, а лихвеният процент в момента възлиза на 1,15 на сто, стана ясно от комунике на македонското Министерство на финансите.

Парите за отсечката Крива Паланка-границата с България, ще бъдат отпуснати след завършването на всички подготвителни дейности. Финансирането ще бъде осигурено със заем ИПП 2014-2020 и кредит от международни финансови институции.

С отпуснатите пари на Македония ще бъдат създадени нови работни места, работа за фирмите в страната, с което трябва да потръгне икономическото развитие на страната. С тези средства Европейската банка за възстановяване и развитие насърчава политиката за публични инвестиции, която провежда Република Македония, става ясно още от изявление на македонското финансово министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай