Ебола е по-бърза от лекарите

Ебола е по-бърза от лекарите | StandartNews.com

Бъркат болестта с малария и тиф, спасението е в пазенето

Светът е свидетел на най-голямата епидемия от смъртоносната болест ебола в историята. Над 700 души са починали от февруари насам в три страни в Западна Африка. Заразата се разпространява лавинообразно и растат опасенията от пренасянето й по целия свят. Болен пациент официално стъпи на територията на САЩ, а Великобритания се опасява, че в страната може да има множество скрити източници на заразата. За болестта няма ваксина и лек, а Световната здравна организация предупреди, че разпространението й става по-бързо от опитите на лекарите да го удържат.

Ситуацията в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия е критична. 728 души са починали от февруари насам от вируса, а над 1300 са се заразили. И това са само официалните данни. Практически броят на потенциално заразените е почти непроследим, тъй като заразата се разнася предимно в отдалечени селски райони, между население с ниска здравна култура и със специфични традиции. Откриването и преглеждането на всички, които са имали контакт с болните, е почти неизпълнима задача. Друга трудност е това, че еболата първоначално може да бъде объркана с много други болести като малария, тиф и др.

Вирусът на ебола е сред най-коварните в света, болестта е силно заразна, а развитието й е изключително бързо и смъртоносно в до 90 % от случаите. Инкубационният период е между 2 и 21 дни. Първите симптоми са грипоподобни - главоболие, температура, диария и повръщане. По тях болестта лесно може да бъде объркана с други подобни зарази - малария, тиф, чума. След заразяването коварният вирус поразява имунната система, а нанесените щети водят до увреждане на кръвоносните съдове. Така в крайна сметка може да се стигне до разкъсване на кръвоносни съдове, вътрешни и външни кръвоизливи и органна недостатъчност, която да доведе до смърт. Сред най-страшните гледки могат да са кървене от очите, венците и ушите.

Лекуването на вируса е не по-малко предизвикателство дори за най-добрите специалисти, посветили живота си на изследвания на болестта. Въпреки постоянните разработки за ваксини и лекарства против ебола, досега няма одобрен лек или ваксина срещу болестта. Така единственото, което остава на лекарите е, да извършват поддържащо лечение. Сред най-популярните практики е рехидратирането и инжектирането на пациентите с препарати, богати на електролити, които да се борят с обезводняването от треската и диарията. За излекуването се разчита имунната система да се пребори сама с вируса. Така излекуваните практически са късметлии с по-здрава имунна система. Но лекарите уточняват, че колкото по-рано бъде хванат вируса и започне лечението, толкова по-големи са шансовете за оцеляване.

Друга коварна особеност на вируса е, че той остава силно заразен дори след смъртта на засегнатия, както и след излекуването му. Така например ако мъж се излекува, заразата остава в семенната му течност до 7 седмици след това. Чести случаи на заразяване в засегнатите райони пък се наблюдават при погребения на починали от ебола. Всеки, който е имал контакт с тялото, може да бъде поразен. Местните традиции за погребването на мъртвите усложняват ситуацията с разпространението на вируса.

Най-добрият начин за спасение от вируса е предпазването от него. Смята се, че основни носители на вируса са плодните прилепи, които са деликатес в Гвинея, както и маймуни и други диви животни, чието месо често присъства в кухнята на местното население. Затова се препоръчва да не се яде никакво месо от диви животни. След заразяването от животно, болестта се пренася от човек на човек чрез телесни течности - кръв, пот и др. Затова трябва да се избягва физически контакт със заразени и потенциално заразени хора. Също така не трябва да се докосват и предмети, до които болните може да са се докосвали. Забранява се използването на едни и същи хавлии, дрехи и др. Засега не е известно вирусът да се предава по въздуха.

Либерия забрани секса

Засегнатите от епидемията страни Либерия, Сиера Леоне и Гвинея обявиха извънредни мерки за удържането на заразата. Преди дни Либерия и Сиера Леоне обявиха извънредно положение. Двете страни ще използват силите за сигурност, за да наложи карантина на епицентровете на заразата.
Още през март пък министърът на здравеопазването на Либерия посъветва хората да спрат да правят секс, както и да не си стискат ръцете и да не се целуват. Предупреждението обаче бе прието с насмешка, въпреки че предлага сигурни мерки за превенция на заразата. В Либерия бяха затворени училища, повечето гранични пунктове, а заразените общности бяха поставени под карантина. Множество авиокомпании прекратиха полетите до Либерия и Сиера Леоне.

САЩ проверяват 50 президенти

Властите в САЩ ще проверяват членовете на делегациите на 50 държавни глави от Африка, които ще пристигнат във Вашингтон за среща на върха с президента Барак Обама, съобщи Би Би Си. На срещата няма да ходят президентите на Либерия и Сиера Леоне, които ще останат в страните си, за да се борят със заразата.
Междувременно в САЩ се прибра болният от ебола лекар Кент Брантли, който се заразил с вируса в Либерия, докато помагал на местни. Той бе транспортиран със специален самолет в капсула, обвита с найлон, за да се предотврати предаването на заразата на околните. Той ще бъде лекуван в болница в Атланта, отново в пълна изолация.  В понеделник предстои самолетът да прибере и американска хуманитарна работничка, също пострадала от вируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай