Джонсън с нов ход за украинското зърно, какво следва

Милиони тонове зърно стоят в складове по украинските пристанища и не могат да бъдат изнесени

Джонсън с нов ход за украинското зърно, какво следва | StandartNews.com

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че лидерите от Г-7 търсят възможности за изнасяне на така необходимото зърно от Украйна по река Дунав в "по-малки количества".

Джонсън, който се завърна в страната след дълго отсъствие, ангажиран в най-различни международни форуми, информира днес депутатите в Камарата на общините за срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Говорейки и за предишната среща на Г-7, той спомена и тревожната прогноза на Световната търговска организация, че кризата с храните в резултат на войната в Украйна може да продължи години, ако световните лидери не се намесят. Милиони тонове зърно стоят в складове по украинските пристанища и не могат да бъдат изнесени заради комбинацията от морски мини в Черно море и руската морска блокада.

Джонсън каза, че Великобритания не се опитва да наруши Конвенцията от Монтрьо, която урежда морсикя трафик в Черно море, и че има алтернативни решения, които не изискват присъствието на британски бойни кораби.

"Изкарването на зърно от Украйна вероятно ще изисква по-труден подход, но ние също проучваме възможностите за използване на реките за целта и по-специално Дунав", каза Джонсън, предава БНР. Според него това би могло да стане в по-малки количества, а не с „огромни морски конвои“.

Джонсън каза още, че президентът Путин ще намери нови цели, ако Русия не бъде спряна във войната с Украйна.

"Целта на британското правителство е украинските ни приятели да спечелят и Украйна и президентът Зеленски да намерят сили да приключат тази война", изтъкна Борис Джонсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай