Джон Кери: Не е необичайно да се подслушват съюзници

Джон Кери: Не е необичайно да се подслушват съюзници | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви днес, че събирането на информации за други държави „не е необичайна практика".

Той обеща, че Щатите ще проведат пълно разследване на обвиненията, че техните служби са подслушвали офиси на ЕС.

Изявлението на Кери, цитирано от АФП, е направено в Бруней, където държавният секретар е в рамките на азиатската си обиколка и е в отговор на публикация от уикенда на авторитетното германско списание „Шпигел", че американските служби са подслушвали посолства, офиси и хотели, използвани от европейски представители по време на визите им в Ню Йорк и Вашингтон.

Късно снощи върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън обяви, че е поискала официални обяснения от американските власти за твърденията в публикацията, основани на разкритията, направени от бившия сътрудник на Националната агенция за сигурност на САЩ Едуард Сноудън.

„Лейди Аштън наистина повдигна въпроса пред мен и се съгласихме да останем във връзка. Аз поех ангажимент да проверя точна каква е ситуацията и да я информирам", коментира Джон Кери.

„Всяка страна по света, която е замесена в международните дела, в националната сигурност, предприема множество мерки, за да защитава националната си сигурност и много видове информация допринасят за това", казва още американският държавен секретар.

„Това, което знам със сигурност е, че не е необичайно за много държави" по света, подчерта държавният секретар.

Европейският комисар по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг вече предупреди, че разкритията за подслушванията рискуват да изложат на риск споразумението за свободно търговия между ЕС и САЩ.

Германия пък излезе със специално изявление, в което настоява САЩ да предприемат всичко необходимо, за да възстановят доверието в съюзниците си. „Доверието трябва да е основано на сътрудничеството и сътрудничеството трябва да бъде възстановено. Това вече не е Студената война", заявява пред АФП говорителят на германското правителство Щефан Зайберт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай