Джон Кери е в Букурещ. Ключова среща на "Три морета"

Специалният пратеник на САЩ по въпросите на климатичните промени разговаря с румънския премиер

Джон Кери е в Букурещ. Ключова среща на "Три морета" | StandartNews.com

На посещение в Букурещ пристигна специалният пратеник на САЩ по въпросите на климатичните промени Джон Кери. В 14:00 ч. той ще се срещне с румънския премиер Марчел Чолаку в сградата на правителството, двореца “Виктория”. 

Кери ще бъде специален гост на бизнес форума на инициативата “Три морета”, който ще се проведе на 7 септември в румънската столица и ще събере над 1000 участници във втората най-голяма административна сграда в света - Дворецът на парламента. 

Събитието ще премине под надслов „Инвестиране в устойчиво бъдеще“. Организирано е от румънското правителство и е под патронажа на румънския президент Клаус Йоханис. Премиерът Марчел Чолаку ще открие форума в присъствието на президента на Полша Анджей Дуда, на премиера на Хърватия Андрей Пленкович, на президента на Латвия Едгарс Ринкевичс и на президента на Литва Гитанас Науседа.

Сесията ще бъде последвана от четири панела по приоритетни теми, както от гледна точка на Европейския съюз, така и на трансатлантическите отношения: енергетика, транспорт, цифровизация, инвестиции. България също ще участва в дискусиите. 

Целта на бизнес форума е да катализира инвестициите в инфраструктура по оста Север - Юг и да преконфигурира съседските отношения в региона, особено в контекста на многобройните и продължителни прекъсвания, породени от агресивната война на Русия срещу Украйна, се казва в съобщение до медиите.

Румъния като държава членка на Европейския съюз и Северноатлантическия алианс фокусира основните си стратегически приоритети в областта на енергетиката с акцент върху зеления преход и използването на водород като източник на възобновяема енергия, развитието на ж.п. и пътнотранспортни мрежи, както и бъдещите предизвикателства по отношение на цифровизацията в областта на киберсигурността и безопасността на внедряването на изкуствен интелект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай