Джихадистите завладяват Европа от Белгия

Джихадистите завладяват Европа от Белгия | StandartNews.com

"Ислямска държава" ще завладее Европа от Белгия. Това пише в писмо, получено в редакцията на един от основните национални всекидневници. Писмото е написано на френски език, на машина и е било изпратено по пощата. Без да са цитирани точните думи, медиите обобщават, че в писмото са отправени заплахи към белгийците, към краля Филип и към кмета на Антверпен Барт де Вевер. Допълва се, че "Ислямска държава" се цели в кралството, защото в страната се води процес срещу представители на екстремистката групировка "Шериат за Белгия".

Според текста Белгия е заплашена от атентати с взривяването на кола бомба или от избухването на скрити експлозиви.

"Това, което се случи във Франция, ще се повтори в Белгия", се посочва в текста. Допълва се, че атентатът може да бъде извършен в голям град или в някое малко селище.

Йордания обеси двама терористи
Екзекуцията последва убийството на пилот заложник на "Ислямска държава"

Йордания екзекутира чрез обесване двама терористи в отговор на изгарянето на пленения пилот Муас ал Касасбех, държан като заложник от "Ислямска държава". На зазоряване примката се стегна около врата на иракската терористка Саджида ар Ришауи, за чието освобождаване ИД настояваше, и на Зияд ал Карбули. Той бе осъден на смърт за заговори за извършване на нападения срещу прозападното кралство в последните 10 г. и за убийството на йорданец през 2008 г. Саджида ар Ришауи бе осъдена на смърт за участието й в бомбените атентати в Аман през 2005 г., взели 60 жертви. Очаква се властите на Йордания да екзекутират още четирима терористи, чиито имена засега не се съобщават.

Йорданският крал Абдула нарече убийството на пленения йордански пилот малодушен терор, дело на групировка, която няма нищо общо с исляма. В кратко тв послание монархът призова сънародниците си да се обединят срещу заплахата. Крал Абдула, който бе на посещение в САЩ, съкрати визитата си във Вашингтон след новината за екзекуцията на пилота, но успя преди това да се срещне с Барак Обама.

Гневът на йорданците ще смаже престъпната групировка "Ислямска държава", заяви йорданският държавен министър за медиите и комуникациите Мохамед Хюсеин ал Момани. Отговорът на Аман за разправата на ИД с пленения пилот ще е разтърсващ. Варварството на екстремистите доказа, че те нямат нищо общо с исляма. На злодеянието им йорданският народ ще отвърне със сплотеност, каза Ал Момани. Телевизия "Ал Маядин" съобщи, че йорданските ВВС ще реагират на гибелта на лейтенант Ал Касасбех с мощни удари по бази на терористите в Сирия. Американският президент Обама изрази съболезнования на семейството на пилота и заяви, че САЩ и съюзниците им са решени да заличат ИД и нейната идеология на омразата от страниците на историята. Йордански медии пък твърдят, че всъщност пилотът е бил изгорен жив още в началото на януари. 22-минутното видео с потресаващата му екзекуция бе публикувано в сряда, но експерти посочват, че на джихадистите им е било необходимо доста време да го редактират, за да добие "професионалния" си завършен вид. Методът на екзекуцията на Ал Касасбех пък бил избран чрез кампания на терористите в "Туитър", която започнала след залавянето му в края на декември. Там стотици джихадисти давали идея как да бъде умъртвен пилотът. Един предлагал в клетката му да бъде хвърлен гладен крокодил, жена дала идея да бъде набучен на кол, друг да бъде даден на отровни змии и на скорпиони и т.н.

Бокова се тревожи за книгите в Ирак

Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) изрази дълбоко безпокойство от появилите се сведения, че в контролирания от групировката "Ислямска държава" иракски град Мосул са изгорени няколко хиляди книги от музеи, библиотеки и университети, предаде АФП. Ако това аутодафе се потвърди, "то бележи пореден етап от културното прочистване, извършвано в районите под контрола на въоръжени екстремистки групировки в Ирак", заяви в комюнике генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Според различни източници няколко хиляди книги по философия, право, поезия и научни трудове са били умишлено изгорени от няколко седмици насам в района на Мосул. Ако тези сведения се потвърдят, това ще е едно от най-големите целенасочени унищожения на творби в човешката история, отбелязва организацията. Изгарянето на книги е част от посегателствата върху културата, знанието и паметта, както наскоро в Тимбукту, където бяха изпепелени ръкописи в Центъра Ахмед Баба. Това насилие свидетелства за фанатичен проект, насочен едновременно срещу човешкия живот и мисловните творение, заяви Бокова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай