Джихадисти взривиха Вратата на Бога

Джихадисти взривиха Вратата на Бога | StandartNews.com

Врата към древния град Ниневия на 2000 години е била унищожена от джихадистите от "Ислямска държава", които контролират района, съобщи британското електронно издание "Индипендънт".

Портата Машки, известна още като Вратата на Бога, се намира край иракския град Мосул. Тя е една от няколкото големи порти по крепостната стена, ограждаща древния асирийски град Ниневия. Според писанията в Билбията Ниневия е основан през 7. век пр.Хр. и за период от около 50 години е бил най-големият град в света. Според източник от Департамента по антиките в Багдад заедно с портата жертва на вандализма на джихадистите е станала и самата крепостна стена. Членовете на "Ислямска държава" разрушавали и част от крепостната стена и продавали изграждащите я каменни блокове.

Унищожението на портата Машки е поредната варварска проява на джихадистите, които масово унищожават древни паметници, тъй като ги смятат за антиислямски. През февруари 2015 година групировката пусна видеоклип, на който се вижда унищожаването на древни статуи и нахлуване в музея на Мосул. По същото време бе атакувана и библиотеката на иракския град и бяха изгорени над 100 000 стари и редки книги и ръкописи.

Междувременно бе съобщено, че броят на бойците на "Ислямска държава" е достигнал най-ниското си ниво от 2014 година насам. "Смятаме, че броят на бунтовниците на групировката е паднал до най-ниското си ниво, откакто започнахме да го следим през 2014 година", каза заместник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. "Ние освободихме в Ирак 40% от територията, контролирана преди година от "Ислямска държава"", и 10% - в Сирия", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай