Джихадисти всяват страх с публични разстрели

Джихадисти всяват страх с публични разстрели | StandartNews.com

"Ислямска държава" екзекутира още един журналист и 11 други иракчани

Терористите от групировката "Ислямска държава" са екзекутирали публично иракски журналист и още трима души, съобщиха свидетели на случилото се. Той бил обвинен в това, че не иска да работи с джихадистката организация, а вместо това служи на иракското правителство.

Екзекуцията била извършена в петк следобед в село, северно от Багдад. 37-годишният оператор Раад ал Азауи, брат му и още двама цивилни били публично разстреляни, разказват очевидци. Репортерът бил отвлечен на 7 септември. Той по-рано получавал смъртни заплахи от групировката, тъй като не искал да работи за джихадистите. Смята се, че някой от селото му го е издал на терористите и така те са успели да го хванат.

В същото време терористите са екзекутирали и още деветима души в Северен Ирак, заподозрени, че са свързани с антиджихадистки сунитски групировки. В град Аз-Заб, на 90 километра западно от Киркук, са били публично екзекутирани шест души. В град Байджи са били обезглавени трима души.

Междувременно в арабски сайтове се появи наръчник за журналисти, разпространен от "Ислямска държава". В него на първо място се изисква репортерите да обявят подчинение към лидера на групировката Абу Бакр ал Багдади. След това се посочва, че снимки и описателни разкази могат да бъдат разпространяване без предварителното одобрение на групировките, но е задължително посочването на автора им. Репортажите, публикувани без одобрението на централата, са абсолютно забранени, а авторите им са обект на преследване.

Кобане пред обсада, кюрдите изнемогват

Северният сирийски град Кобане, за който се водят ожесточени сражения между кюрди и джихадисти през последните седмици, е пред обсада от джихадистите от "Ислямска държава", съобщи вчера Би Би Си. Защитаващите го кюрдски милиции се опитват да избегнат подобен сценарий, но силите им се изчерпват.

Вчера сутринта кюрдите влязоха в тежка битка с джихадистите за граничния пункт към Турция. След 90-минутен бой кюрдите все пак успяха да удържат пункта, който е ключов за евакуирането на цивилните жители и получаването на евентуални подкрепления. В същото време джихадистите продължиха с опитите да обградят кюрдите и по този начин да вземат контрола над града. Продължиха и въздушните удари на предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", но с по-малък успех. Бомбардировките бяха осуетени от множеството пожари и експлозии в града, които вдигнаха гъст дим и нарушиха видимостта от въздуха.

Кюрдите предупредиха още, че се нуждаят спешно от подкрепление. Джихадистите получавали лесно помощ от юг и изток и имали възможности за нови атаки. В същото време Вашингтон призова Турция да започне да оказва военна помощ в борбата с групировката - нещо, което турските власти досега избягват.

Хиляди екстремисти под наблюдение в Лондон

Британските сили за борба с тероризма наблюдават хиляди потенциални екстремисти в района на столицата. Информацията съобщи кметът на Лондон Борис Джонсън, цитиран от АП.

Силите за сигурност в района на Лондон участват в "хиляди операции" всеки ден, обясни още кметът.

Петима млади мъже, задържани по-рано тази седмица за разпити за възможен заговор за терористичен атентат, остават в ареста. Освен това неуточнен брой жилища са били претърсени, посочва Асошиейтед прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай