Джихадисти избиха 45 души в джамия

Джихадисти избиха 45 души в джамия | StandartNews.com

Най-малко 45 души бяха убити при три взрива край шиитска джамия в Сирия днес, съобщи Би Би Си. Отговорност за атаките пое терористичната групировка "Ислямска държава". Атентатите бяха извършени, докато в Женева се събират представители на сирийското правителство и опозиция за преговори за мирно решаване на кризата в страната.

Тройният атентат е станал около шиитската светиня Саида Зейнаб, южно от сирийската столица Дамаск. Взривили са се кола бомба и двама терористи камикадзе. Взривовете са нанесли щети по автомобили и околни сгради, десетки са жертвите и пострадалите. До днес следобед бе потвърдена смъртта на 45 души. Джамията е едно от най-светите места за шиитите, в нея се намира гробът на една от внучките на пророка Мохамед. Мястото все още е посещавано от голям брой поклонници въпреки войната в Сирия. Малко след атаката "Ислямска държава" разпространи съобщение, в което посочва, че двама нейни бойци са убили близо 50 души и ранили около 120.

В същото време в Женева се събираха представители на правителството и опозиционни групи, за да започнат преговори по намиране на мирно решение на кризата. Още преди началото си обаче разговорите бяха белязани от напрежение. Основната опозиционна група заплаши да бойкотира преговорите, но после се отказа от намерението си. Водачът на правителствената делегация Башар ал Джаафари пък заяви, че нападението над джамията потвърждава връзката между опозицията и тероризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай