Джихадисти избиха 20 чужденци в Дака (ОБЗОР)

Джихадисти избиха 20 чужденци в Дака (ОБЗОР) | StandartNews.com

Заложническа драма в столицата на Бангладеш - Дака, завърши с 28 убити, съобщиха световните агенции. 12 часа след началото й местните командоси ликвидираха шестимата терористи. 20 от жертвите са заложници, всички чужденци, предимно италианци и японци. Загинали са и двама полицаи. Спасени са 13 заложници, от които трима чужденци. Отговорността за атентата пое "Ислямска държава", но ЦРУ допуска, че може да е местно подразделение на "Ал Кайда".

Деветима граждани на Италия са сред убитите при атаката в ресторант в столицата на Бангладеш, при която бяха взети заложници, предаде АФП. Съдбата на още един италианец е в неизвестност след нападението, поясни външният министър на средиземноморската държава Паоло Джентилони. Сред загиналите са петима жени и четирима мъже. Десетият италианец също е бил в заведението по време на атаката, но името му не фигурира в списъка на 20-те загинали, уточни агенцията. 

По-късно стана ясно, че гражданин на Съединените американски щати също е сред убитите. 

Седем граждани на Япония са сред жертвите при терористичното нападение в столицата на Бангладеш тази нощ. Това потвърди говорител на правителството в Токио, цитиран от "Фокус".

Инцидентът стана в петък вечерта, когато въоръжени ислямисти нахлуха в заведение в дипломатическия квартал на Дака с викове "Аллах е велик". Ресторантът е бил предпочитан от чужденците. Не е ясно колко души е имало вътре по време на атаката, информациите са противоречиви. Част от хората в заведението успели да се измъкнат, но десетки останали под прицела на терористите. Над 100 тежковъоръжени командоси щурмували ресторанта в ранните часове на съботния ден. Те обезвредили нападателите и убили шестима. "Операцията приключи и ситуацията е напълно под контрол", заяви полковник Рашидул Хасан, цитиран от Франс Прес.

Бригаден генерал Наим Ашраф Чоудри каза, че повечето от жертвите били убити с хладно оръжие, без да навлиза в подробности. По думите му спасени са били 13 заложници, сред които един японец и двама от Шри Ланка. Появиха се информации, че в ресторанта имало клане и заложниците били посечени. Служител на Франс Прес, намиращ се на мястото, чул усилена стрелба след началото на операцията на силите на реда.

Оцелял: Измъчваха онези, които не цитираха Корана

Нападателите на ресторанта в Дака измъчвали някои от заложниците си, пише "Кориере Дела Сера". Изданието се позовава на Хаснат Карим, бангладешки гражданин, който заедно със съпругата си и двете им дъщери (13 и 8 г.) били сред заложниците. Те празнували рождения ден на едно от момичетата, когато нахлули нападателите. Терористите казали, че ще пощадят онези, които познават Корана, и започнали да ги препитват. Онези, които можели да рецитират строфи от Корана, били пощадени, а останалите - измъчвани, разказал Хаснат на баща си.

Италианският текстилен предприемач Джани Боскети, който от 25 г. живее в Бангладеш, каза, че в ресторанта имало цяла маса, заета от негови сънародници. Когато терористите нахлули, той бил излязъл в градината на заведението и след като видял какво се случва вътре, се скрил зад дърво. После успял да избяга и се обадил в италианското посолство да разкаже какво става.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай