Петък,

Джендър взе акъла на американците, стана "ни риба, ни рак"

От: Рачо Рачев, сн. Ройтерс -
Джендър взе акъла на американците, стана "ни риба, ни рак"
A
A
A

Човек, който не се приема нито за мъж, нито за жена, получи първия американски паспорт, на който полът е обозначен с „Х“, съобщава телевизия Си Би Ес.

От Държавния департамент заявиха, че се надяват да предлагат тази възможност в по-голям мащаб от следващата година. Говорителят Нед Прайс посочи, че това показва ангажимента на американското външно министерство за насърчаване свободата, достойнството и равенството на всички, в това число LGBTQI+ обществото.

Властите не обявиха кой е получил паспорта, но Си Би Ес и правозащитни организации посочиха, че документът е бил издаден на Дейна Зим - интерполов жител на Колорадо.

Според Си Би Ес човекът с небинарен пол се борил с правителството за подобно признание от 2015 година.

Правозащитници заявиха, че това е победа за много американци, които искат да пътуват по света с автентичната си идентичност.

Признаването на небинарните хора в официални документи е стъпка, която администрацията на президента Джо Байдън приема за важна за признаване правата на американците, които са куиър (хора с нехетеросексуална ориентация).

През юни Държавният департамент обяви, че се работи по прибавянето на трети пол в паспортите, но тогава обяви, че ще е необходимо време, тъй като това изисква подновяване на компютърните системи. 

Паспорти с трети пол вече се издават от други държави като Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички