Джак Ма - жертва на войната САЩ-Китай

Милиардерът стана посланик на Запада и попадна под приятелски огън

Джак Ма - жертва на войната САЩ-Китай | StandartNews.com
  • Милиардерът стана посланик на Запада и попадна под приятелски огън
  • Той сам реши да изчезне от светлините на прожекторите, твърдят източници на CNBC

Къде изчезна китайският милиардер Джак Ма? Този въпрос си задава светът, след като основателят на Alibaba Group вече два месеца не е появявал на публични места, а последният му пост в Туитър е от 10 октомври миналата година, според finance.yahoo.com.
Притесненията се засилиха, след като Ма не се появи в последния епизод на собственото си шоу за таланти "Африкански бизнес герои", което дава на начинаещите африкански предприемачи шанса да се състезават за част от награден фонд на обща стойност 1,5 млн. долара.
Спекулациите около изчезването на милиардера съвпаднаха с поредния рунд от хибридната война между САЩ и Китай. Той се върти около ковид пандемията и по-специално - откъде е тръгнал вирусът. В последните дни на 2020 г. излезе разследване на журналисти от AP, които обявиха, че китайските власти са засекретили всички изследвания и данни за COVID-19. След това китайският външен министър Уанг И огласи пекинската версия за произхода на коронавируса - според него пандемията е причинена от изолирани огнища на различни места по света. Заместник-съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Матю Потинджър, обаче отново лансира сценария, че К-19 е плъзнал след изтичане от лабораторията в Ухан, като допусна, че това е станало след авария. В сряда пък екипът на Световната здравна организация, който трябва да разследва произхода на COVID-19 в Ухан, е получил отказ да влезе в Китай. Дългоочакваната мисия бе съгласувана с Пекин през декември след месеци на преговори със СЗО.
Още от самото начало на пандемията САЩ твърдят, че Китай е виновен за злото, сполетяло света. И ако успеят да го докажат - последиците ще са гръмовни.
В същото време един от най-богатите китайци - Джак Ма, е считан за американския човек в Поднебесната империя.

Мечтите му следват западния модел
Въпреки че е член на Китайската комунистическа партия, Ма винаги много ясно е показвал симпатиите и предпочитанията си към западния модел. Това се случва още когато е дете и има огромна амбиция да научи английски. 12-годишен, всяка сутрин става в 5 часа и отива с колелото си до хотел с чужди туристи. Предлага на чужденците да ги разходи из града, като в замяна те му помагат да развива езиковите си умения. Това се случва всеки ден в продължение на години, пише "Форбс". По-късно първата работа на Ма е учител по английски. Не се сбъдва обаче друга негова голяма мечта - да учи в Харвард, въпреки че е упорит и кандидатства цели 10 пъти! Но не го приемат.
Когато вече изгражда империята си - най-големия виртуален мол в света, решава да направи първичното публично предлагане на акциите на компанията не къде да е, а на "Уолстрийт". Това се случва през септември 2014 г., а IPO-то достига 25 млрд. долара - най-високата капиталова стойност при първично предлагане на фондовия пазар в историята. През следващите месеци Alibaba се превръща в една от 10-те компании в света с най-висока стойност, достигаща почти 300 млрд. долара.
За второто IPO Джак Ма се поправи и искаше да го направи едновременно на борсите в Шанхай и Хонконг. В последния момент обаче то бе отменено от регулаторните власти в Китай.
Alibaba променя начина, по който китайците пазаруват, като им дава достъп до набор и качество на артикули, за които предишните поколения са можели само да мечтаят. За много от жителите на Китай досегът до уебсайта за онлайн пазаруване на компанията Taobao за първи път дава усещането, че са ценени като клиенти. Нещо повече, Alibaba играе важна роля в преструктурирането на икономиката на Китай, като помага на страната да се отдалечи от модела на миналото - "произведено в Китай" - и я приближава към посланието на настоящето - "купено в Китай", пише Дънкан Кларк в книгата си "Alibaba - империята, която Джак Ма изгради". Авторът е на мнение, че старият китайски модел на растеж, просъществувал три десетилетия и основан на производство, строителство и износ, е спасил стотици милиони хора от бедност, но оставя Китай с горчиво наследство от свръхкапацитет, презастрояване и замърсяване. Сега се изгражда нов модел, фокусиран върху задоволяването на нуждите на средната класа, която се очаква да достигне половин милиард до 10 години.
В тази промяна Джак Ма се е превърнал почти в национален герой, а славата му се простира далеч отвъд границите на Китай. Среща и селфи с Джак е мечта на президенти, министър-председатели, кралски особи, изпълнителни директори, предприемачи, инвеститори и кинозвезди. Джак редовно споделя сцената със световния политически и корпоративен елит. Той е умел оратор и често засенчва конкуренцията. Да излезеш на сцената след Джак е обречена на провал изява. В забележителен обрат на протокола президентът Барак Обама доброволно изявява желание да бъде модератор на Джак по време на сесията за въпроси и отговори през ноември 2015 г. на срещата на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Манила. На Световния икономически форум в Давос през януари 2016 г. Джак вечеря с Леонардо ди Каприо, Кевин Спейси, Боно и изпълнителните директор на компаниите Coca-Cola, DHL и JPMorgan Chase, пише още Дънкан Кларк.

Гневът на лидера
Но да си лицето на Запада, пък и да критикуваш китайския модел точно по време на ожесточената битка с най-големия враг на Пекин - Вашингтон, се преглъща трудно, особено на Изток.
А Джак Ма го направи. На 24 октомври в Шанхай той произнесе реч, в която критикува китайската регулационна система, че задушава иновациите и оприличи глобалните банкови правила на "старчески клуб".
"Днешната финансова система е наследството на индустриалната епоха. Трябва да създадем нова, за следващото поколение и младите хора. Трябва да реформираме сегашната система", каза Ма тогава.
Според източници на "Уолстрийт джърнъл", самият Си Дзинпин е бил възмутен от речта на Ма. Тя е възприета като опит за укрепване на личната репутация на милиардера и поставяне под съмнение на действията на регулаторните органи на Китай.
Според източниците на вестника, след като прочел доклада за речта на Ма, Си Дзинпин се ядосал и поискал да се проведе разследване и планираното за 5 ноември IPO на акциите на Ant Group да бъде спряно. Според изданието облаците над компанията и нейния мениджър се събират от дълго време. "Си не се интересува дали този или онзи човек е в списъка на най-богатите. За него е важно какво прави човек, когато забогатее и дали съпоставя интересите си с държавните", обяснява един от източниците.
На 4 ноември Китайският комитет по регулиране на ценните книжа одобри решението да спре списъка на акциите на компанията поради "промени в условията на финансов и технически надзор". Според оценки на китайски и чуждестранни икономисти това IPO може да се превърне в най-голямото в историята и да счупи рекорда от 29,4 милиарда долара, който беше поставен през декември 2019 г. от петролната корпорация Saudi Aramco. Очакваше се то да събере около 34 млрд. долара.
Оттук нататък проблемите на Джак Ма не спряха.
През декември китайските власти започнаха антитръстово разследване срещу Alibaba. Според Китайската централна банка, компанията на Джак Ма е използвала господстващото си положение на пазара, за да смаже конкурентите, като по този начин вреди на интересите на стотици милиони потребители. Пекин е убеден, че неконтролираният финансов бизнес на Ма застрашава стабилността на страната. Властите на КНР настояват Ant да се върне към корените си: да се съсредоточи върху работата като платежна услуга и да изостави проекти в областта на кредитирането, застраховането и управлението на капитала. Всъщност финтех гигантът Ant Group, част от Alibaba, притежава най-голямата платежна услуга в Китай Alipay. Делът й е половината от китайския пазар на платежни системи, а общият брой на потребителите надхвърля 1 милиард.
В края на декември стана известно, че китайските власти възнамеряват да увеличат участието си в Alibaba. Сега инвеститорите на финтех компанията вече са посочени като Националния пенсионен фонд на Китай, Държавната банка за развитие на Китай и основната държавна инвестиционна банка CICC.
Малко преди IPO-то на Ant Group, Ма предложи държавата да национализира някоя от платформите на финтех гиганта. Офертата на милиардера обаче не беше приета тогава.
След това Ма беше посъветван да не напуска страната.
Според анализатора на Freedom Finance Евгений Миронюк, действията на китайската държавна администрация за регулиране на пазара не са насочени изключително срещу Alibaba.
"Още през ноември регулаторът внесе нови законопроекти, които ще ограничат дейността на компаниите за събиране на данни, както и други правила, които имат за цел да защитят потребителите. Едно от правилата е за забраната за продажба на продукти на цена, по-ниска от себестойността, за да се изгонят конкурентите или да се постигнат монополни позиции", обясни експертът.
На 5 януари Уолтстрийт Джърнъл съобщи, че китайските власти се опитват да принудят Джак Ма да сподели огромен набор от потребителски данни, събрани през последните години от Ant Group Co. Обмислял се план, според който китайските власти ще изискват от Ant да прехвърля потребителски данни в националната система за кредитна история, контролирана от Китайската народна банка. Друг вариант е да се предостави такава информация на агенция за кредитен рейтинг, контролирана от НБК.
Джак Ма отдавна се противопоставя на опитите на китайските власти да получат достъп до потребителски лични данни, събрани от Ant, казват източниците.
Заради всичко това изчезването на милиардера предизвика толкова въпроси и спекулации. Експертите отбелязват, че не е типично за китайските бизнесмени да изчезват от очите на обществеността по време на правни и регулаторни производства.
Във вторник обаче излезе новина, в която се твърди, че Ма сам е решил да остане далеч от светлините на прожекторите.
"Той не се появява, но не е изчезнал безследно. Той не е похитен", съобщи Дейвид Фабер по CNBC, позовавайки се на източник със вътрешна информация. "Той се е покрил целенасочено и можете да очаквате, че това ще продължи да бъде така за известно време", каза Фабер.
Въпреки трудностите, Джак Ма все още е един от най-богатите хора в Китай. Състоянието му се оценява на 58,4 милиарда долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай