Двойна бомба на срещата на Г-7 в Хирошима

Две събития се случват днес на срещата на върха на най-развитите икономически държави

Двойна бомба на срещата на Г-7 в Хирошима | StandartNews.com

Две събития се случват днес на срещата на върха на най-развитите икономически държави в японския град Хирошима. Едното е свързано с войната в Украйна, а другото с противопоставянето между Вашингтон и Пекин.

Украинският президент Володимир Зеленски се очаква да пристигне днес в Хирошима, за да участва в срещата . Той ще проведе този уикенд и двустранна среща с френския си колега Еманюел Макрон, научи Франс прес от дипломатически източници.

Един от тези източници потвърди, че Зеленски се очаква да пристигне днес и че ще участва в срещи утре с лидерите на страните от Г-7, но и с техните гости, включително от Бразилия и Индия.

Украинският президент ще пристигне в Хирошима на борда на самолет, предоставен от Франция след разговор с Еманюел Макрон и „по искане на украинците“, уточни френски дипломатически източник.

Другото събитие е, че лидерите на страните от Г-7 ще излязат с декларация за общ подход по отношение на Китай, заяви тази сутрин съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

Съливан изтъкна, че целта на държавите от Г-7 е да намалят рисковете в отношенията с Китай, а не да сложат край на сътрудничеството с Пекин.

Очаква се в декларацията да бъдат очертани начини за защита на чувствителни технологии, включително и мерки в сферата на инвестициите.

"В декларацията ще бъде отбелязано, че всяка страни си има свои собствени отношения и подход, но че сме обединени и споделяме набор от общи елементи", каза още Съливан, имайки предвид плановете на страните от Г-7 да продължат сътрудничеството си с Китай, като в същото време изразяват безпокойството си по редица въпроси, свързани с отношенията с Пекин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай