Два от сателитите на "Галилео" се оказаха на грешна орбита

Два от сателитите на "Галилео" се оказаха на грешна орбита | StandartNews.com

Европейската космическа агенция (ЕКА) обяви, че последните два спътника за eвропeйската версия на американската навигационна система GPS не са достигнали правилната орбита, предаде Би Би Си.

Агенцията проучва последиците от аномалията.

Сателитите "Дореса" и "Милена" са били изстреляни в петък от площадка във Френска Гвиана на борда на руска ракета "Съюз", но малко след това е станало ясно, че орбитата им е изместена. Те са петият и шестият подобни сателити от общо 30, които трябва да осигурят информация за европейската навигационна система. "Галилео" е съвместима с американската GPS и руската "Глонасс", но за разлика от тях тя ще се използва предимно за граждански нужди.

Първите четири сателита бяха успешно изпратени в космоса от компанията "Арианспейс", откъдето миналата седмица съобщиха, че са подписали договор с ЕКА за изпращането в космоса на още 12 сателита до началото на 2015 г.

От европейската агенция съобщиха още, че въпреки разминаването в предвидените орбити двата сателита са под контрол. Все още не е ясна причината за изместването на сателитите, които вместо в кръг в момента обикалят земята в елипса. Според предварителен доклад, цитиран от списание "Форбс", има вероятност проблемът да е причинен от аномалия в носещата руска ракета, заради която те са били освободени в друга орбита.

"Сателитите са били позиционирани на по-ниска орбита от очакваното. Екипи изследват влиянието, което това може да има върху тях", се казва в съобщение на "Арианспейс". От компанията съобщиха още, че в момента работят заедно с ЕКА, Френската космическа агенция, руската компания производител RKTs-Progress и Руската космическа агенция по отстраняването на проблема.

В събота изпълнителният директор на "Арианспейс" Стефане Израел съобщи в "Туитър", че в понеделник ще бъде създадена "независима разследваща комисия", която да установи проблемите около изстрелването на сателитите.

Очаква се навигационната система "Галилео" да бъде в полза на европейската икономика, като служи на компании, използващи данни с точно време и местонахождение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай