Държавният глава Румен Радев ще представи България на Срещата на върха

Петата среща на върха по демографските въпроси

Държавният глава Румен Радев ще представи България на Срещата на върха | StandartNews.com

Срещата на върха по демографските въпроси дтартира днес в Будапеща.. Държавният глава Румен Радев ще участва по покана на президентката на Унгария Каталин Новак във форума под общата тема „Семейството е ключът към сигурността“.

Петата среща на върха по демографските въпроси в Будапеща ще се проведе от 14 до 16 септември. Това е една от най-големите международни конференции в Унгария", заяви в края на август Новак в публикация в социалните мрежи.

Срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща предлага форум за държавници и водещи експерти в различни сфери за обсъждане на демографските тенденции и подходите към развитието на политики в подкрепа на семейството. Президентът Румен Радев ще направи изказване в рамките на въвеждащата сесия на високо равнище. По време на посещението си в Будапеща българският държавен глава ще проведе двустранни срещи, информира прессекретариатът му.

От 2015 г. форумът се организира от правителството на Унгария. Той се провежда на всеки две години с цел да бъдат обсъдени проблемите, свързани с демографията като едно от предизвикателствата пред Европа, показва справка на отдел „Справочна“ на БТА. Според организаторите бъдещето зависи от това с какви хора ще бъде населена Европа и дали Европа ще остане християнска.

На третата демографска среща на високо равнище, проведена на 5 и 6 септември 2019 г. в Будапеща, от България участва заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова, която е на двудневно посещение в Унгария. На четвъртата демографска среща на високо равнище, проведена на 23 и 24 септември 2021 г. в Будапеща, е разискван въпросът за съгласуването на мерките, насърчаващи раждаемостта, с устойчивото развитие. 

Според данни на "Евростат" статистиката от 1,53 раждания на жена през 2021 г. е значително под 2,1 раждания на жена, което се смята за достатъчно за предотвратяване на намаляване на броя на населението. Данните за Унгария са 1,61 раждания на жена. Франция е на първо място в тази класация с 1,84. За България цифрата е 1,58.

Темата за демографията беше част и от вчерашната реч за състоянието на ЕС на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай