Четвъртък,

Доклад обвинява български граничари в грозни деяния

От: Рачо Рачев, сн. илюстративна -
5929
Доклад обвинява български граничари в грозни деяния
A
A
A

Граничари в България бият, обират и разсъбличат афганистански имигранти, опитващи да влязат у нас. Това твърдят от организацията "Хюман Райтс Уоч" в специален доклад, засягащ случаи на нелегални (съгласно международното право) връщания на хора обратно през границата между ноември 2021 г. и април 2022 година.

От "Хюман Райтс Уоч" са събрали показания на 15 афганистанци за 17 отблъсквания обратно през турската и гръцката граници между ноември 2021 г. и април тази година, както и за два други случая миналото лято.

14 от пострадалите твърдят, че български полицаи са им нанесли побой, преди или след задържане, което е последвано от насилствено връщане обратно през границата. В 10 от случаите, граничарите са присвоили вещите на мигрантите, съблекли са дрехите им и са ги изоставили боси и само по бельо при зимни температури.

"Ритаха ни като футболни топки,  успях да предпазя само главата си. Носеха тежки обувки със стоманени върхове. Обратно на границата ни биха пак и ни казаха: "Не се връщайте отново", гласи едно от свидетелствата на афганистански имигранти, записани от "Хюман Райтс Уоч".

Друг разказ е този на 14-годишно момче, което става свидетел на тежък 20-минутен побой над мъжете в неговата мигрантска група. Впоследствие са нахапани от озлобено граничарско куче, разсъблечени са и са отблъснати обратно през границата с Гърция.

В нито един от случаите полицаите не са предоставили на мигрантите възможност за кандидатстване за убежище, каквото задължение съществува съгласно европейското законодателство.

Правозащитните припомнят и че според българската конституция трябва да се предоставя възможност за закрила на хора, които са преследвани в страните си.

"Докато българските институции приветстват бежанци от Украйна, давайки им достъп до информация за временна закрила и пребиваване в България, те брутално издевателстват над афганистанци и други търсещи убежище", казва Мишел Рандхауа от офиса на "Хюман Райтс Уоч" в Ню Йорк и призовава българските и европейски власти да вземат нужните мерки, за да спре насилието и принудителното връщане през границата на мигрантите.

От "Хюман Райтс Уоч" припомнят, че издевателства от страна на български граничари спрямо влизащи от Турция се наблюдават от 2014 година насам.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com