Докато жертвите растат: Ердоган обяви национален траур

Той ще продължи до 12 февруари включително

Докато жертвите растат: Ердоган обяви национален траур | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви общонационален траур в страната за жертвите на двете земетресения, станали през нощта на 6 февруари. Периодът на траур в Турция ще продължи до 12 февруари включително, информира БГНЕС.

По последни данни на властите в резултат на двете земетресения в Турция са загинали над 1500 души, а повече от 11 000 души са били ранени. В съседна Сирия, която беше засегната от сеизмични вълни, броят на жертвите надхвърли 960.

Разрушително силно земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано в нощта срещу 6 февруари в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо. Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча, съобщиха сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Броени минути след основния трус са регистрирани два силни последващи трусове (афтършока) с магнитуди 6,7 и 5,6, които са причинили още повече разрушения и паника в засегнатия регион. Вълната от вторични трусове продължи, информираха по-рано днес от НИГГГ-БАН.

В 12:23 по обяд (българско време) бе регистрирано ново разрушително земетресение с магнитуд 7,8 в окръг Кахраманмараш, Южна Турция.Според информация на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул трусът е бил с магнитуд 7,5, а по данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) магнитудът на новия трус е бил 7,6.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай