Днес решават съдбата на Брадли Манинг

Днес решават съдбата на Брадли Манинг | StandartNews.com

Днес решават съдбата на бившия американски войник Брадли Манинг, който предаде поверителна информация на „Уикилийкс". В 17 часа българско време ще бъде обявена присъдата му.

Прокурорите искат 60 години затвор, а адвокатите на Манинг пледираха до 25 години, защото секретността на някои от документите, които бяха разкрити, е с 25-годишен срок. Защитата обясни,че младият войник изпитвал сериозни психологически проблеми. Те се задълбочили в тежките условия на войната в Ирак, твърди адвокатът и затова иска малко по-лека присъда за своя клиент.

Предавайки документите, Манинг смятал че ще може да промени представата на света за войните в Ирак и Афганистан, а и като цяло за всички бъдещи войни, обяснява един от адвокатите му.

Повече от 700 000 военни и дипломатически документи, както и видеофайлове за американската военна операция в Ирак за периода 2009-2010 г., са били предадени от Манинг на „Уикилиойкс". До момента това е най-голямото изтичане на секретна информация в цялата американската история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай