Денков на знакова среща. За какво му благодари Шолц

Пазим добре външната граница на ЕС, заяви премиерът ни

Денков на знакова среща. За какво му благодари Шолц | StandartNews.com

През последните шест месеца има съществен напредък в охраната на българо-турската граница. Това се дължи както на нашите усилия, така и на помощта от заинтересовани европейски държави като Австрия и Германия, заяви в Берлин премиерът акад. Николай Денков. Той беше на кратка визита в германската столица по покана на канцлера Олаф Шолц.

Министър-председателят представи ролята на България в кооринирането на борбата с трафикантите на мигранти на европейско ниво с участието на Европол и Фронтекс. Като позитивен резултат той посочи значително по-големия брой мигранти, които не са допуснати на територията на Европейския съюз (ЕС), както и на хванатите вътре в страната спрямо предишния период. Освен това България оборудва технически границата с нови камери и дронове, поръчани са голямо количество високопроходими автомобили, които да улеснят работата на патрулите. „В момента ситуацията е доста по различна от преди време. Затова сме поканили германски, австрийски и холандски граничари да дойдат да видят на място и, ако искат, да участват в охраната заедно с българските си колеги. Ние сме отворени за всякакво сътрудничество за защита на външните граници на ЕС“, каза акад. Денков.

Той се позова на официалната статистика, която показва, че делът на мигрантите, които стигат до Германия, Австрия и Централна Европа през България, е много малък спрямо тези, които идват в Западна Европа през Средиземно море.

Българският премиер и неговият домакин са единодушни, че трябва да се сложи изключителен фокус върху защитата на външните граници на ЕС и да се помогне на държавите, които са подложени на най-голям натиск. „Защото ако не успеем да задържим този приток на мигранти на ниско ниво, всички възможни варианти за преразпределение вътре в Съюза няма да решат въпроса. Просто ще отлагат и преразпределят проблема от една в друга държава“, посочи акад. Денков, предаде "ДарикНюз".

ВИЖ ОЩЕ: Шолц със силни думи за България

„България и Германия са много надеждни партньори, съюзници и приятели“, подчерта германският канцлер. Германия изцяло подкрепя приемането на България като пълноправен член на Шенгенското пространство и ще застъпва тази позиция и пред европейските партньори. Олаф Шолц похвали започнатите реформи в съдебната система в нашата страна, „защото правовата държава е едно от най-важните достижения на Европейския съюз“.

Канцлерът специално благодари на българския премиер за позицията на България по отношение на войната в Украйна и подчерта важната роля на страната ни за осигуряването на транспортни коридори за износ на украинско зърно през Черно море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай