Ден на благодарността и Ханука в едно за 1-ви път от 125 г.

Ден на благодарността и Ханука в едно за 1-ви път от 125 г. | StandartNews.com

Вашингтон. Днес за американците е голям ден - честват националния празник Ден на благодарността (Thanksgiving) и за първи път от 1888г. насам той съвпада с Празника на светлините, или Ханука (Hanukkah) - един от най-почитаните еврейски празници.

По-любопитното е, че според изчисление на американския физик Джонатан Мизрахи това съвпадение няма да се повтори още 77 798 години. По традиция Денят на благодарността се празнува в последния четвъртък на ноември. Ханука започва след залез слънце на 27 ноември. Само че единият се определя по Григорианския календар, а другият-по лунния.

И двата празника са в името на религиозната свобода - пилигримите търсят свобода в Новия свят за протестантската си вяра, а през II в. пр. Хр. древните юдеи под предводителството на макавеите побеждават гръцките си потисници и техния цар Антиохий IV, забранили им да практикуват вярата си.

Денят на благодарността е установен като национален празник през 1863г. от президента Ейбрахам Линкълн. По своята същност, това е религиозен празник, изразяващ благодарноста на хората към Бог за плодородната жътва и нещата, които са придобили през годината благодарение на Неговата щедрост. 

Ханука се ражда, когато при възстановяването и освещаването на Храма в Ерусалим евреите се оказали без миро - имало достатъчно само за 1 ден, но благодарение на чудо маслото горяло цели 8 дена, всъщност докато било готово новото ритуално масло. За това напомнят осемте свещи в свещника, посветен на Ханука. Всеки ден от началото на празника евреите запалват по една нова свещ към запалените вчера, докато в последния осми ден и осемте свещи са вече запалени. За евреите истинският смисъл на празника е победата на шепа еврейски бунтовници над най-силната тогавашна армия, завладяла целия Изток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай