Дела в Турция заради адското земетресение

Подсъдими са 11 души, проявили небрежност

Дела в Турция заради адското земетресение | StandartNews.com

В Наказателния съд в турския град Адъяман, който пострада тежко при катастрофалното земетресение на 6 февруари миналата година, днес започна съдебният процес за смъртта на 35 кипърски турски деца, учители и родители, които загинаха под развалините на разрушения им хотел.

Подсъдими са 11 души, 5 от които са задържани. Обвинителният акт иска за тях присъда "лишаване от свобода" за срок от 2 години и 8 месеца до 22 години и 6 месеца за "причиняване на смърт и нараняване на повече от едно лице поради съзнателна небрежност", съобщават кипърските турски медии.

Днес започна съдебното изслушване на обвиняемите. Повече от 4 часа продължи първият разпит – на собственика на хотела "Исиас" Ахмет Бозкурт, който бе осъществен чрез видеовръзка от затвора, където е задържан. В защитата си той заяви, че не е извършил нищо незаконно и е притежавал всички необходими разрешения за хотела.

При проведеното разследване и анализи на строителните материали обаче бяха установени нарушения в конструкцията на сградата.

В Адъяман за наблюдение на съдебния процес са над 100 души от Северен Кипър– членове на семействата на загубилите живота си при земетресението, адвокати, експерти, депутати, министри,  включително министър-председателят на непризнатата Севернокипърска турска република Юнал Юстел.

Загиналите деца бяха членове на отборите по волейбол за момичета и момчета на училище във Фамагуста и са били на състезания в Адъяман.

Пред съдебната палата бяха разпънати огромни транспаранти със снимките на "Ангелите шампиони", както те бяха наречени, и с искания за справедливост.

Общо в районите на земетресението в Турция преди почти година Северен Кипър загуби 48 свои граждани.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай