Дебатът в ЕП: Показахме си кирливите ризи

ЕНП защити Борисов, нашите депутати се скараха

Дебатът в ЕП: Показахме си кирливите ризи | StandartNews.com

 

Дългоочакваният дебат в Европейския парламент показа, че най-острите реплики срещу корупцията в България звучат не от устата на еврокомисари, а от тази на български евродепутати - както от опозицията, така и от управляващата коалиция. Очаквано, Европейската народна партия даде мощна подкрепа на кабинета на Борисов. Критиките в резолюцията се очаква да бъдат подкрепени както от европейската левица, така и от зелените и либералите.

Финалният текст на резолюцията ще бъде гласуван в четвъртък.   

Обсъжданията трябваше продължат 45 минути, но бяха прекъсвани от засечки в микрофоните в залата.

Зам.-председателят на Еврокомисията Вера Йоурова заяви, че Еврокомисията напълно подкрепя правото на мирни протести – „те са фундаментално право“. Според нея конституционните промени трябва да са обект на широк дебат. Трябва време да се постигне консенсус и да се спазва принципът на проверка и баланс между институциите, каза още еврокомисарът.

Тя настоя, че ЕП иска да види устойчив резултат от реформите в съдебната система в България.

Механизмът за мониторинг ще продължи, заяви тя в заключителното си слово. Българите не са доволни, самите те искат от нас да се намесим, каза тя. Готова съм да продължа съвместна работа с българските органи. Надявам се да постигнем резултати, с които да върнем доверието на българските граждани, защото те го заслужават, заяви еврокомисарят за прозрачността и ценностите.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс припомни, че България трябва да изпълни последните препоръки на Венецианската комисия, касаещи отчетността на главния прокурор. Това ще се случи с отчета, който Иван Гешев ще направи тази есен в парламента.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер изрази подкрепата си за премиера Бойко Борисов и неговото правителство. Той заяви, че е добре младите хора да излизат на улицата и да представят идеите си. „Българите трябва да се гордеят с това, което са постигнали. Демокрацията функционира. Никой не може да твърди, че не съществува свобода на изразяването и свобода на пресата. Бойко Борисов винаги е насърчавал младежите: „Протестирайте“, подчерта той. Според Вебер предстои много работа, но България е на прав път. „Не може да се постигне смяна на правителството с протести. Това е възможно само със свободни избори, а това ще стане съвсем скоро - през март“, категоричен е той.

Очаквано, остро изказване направи ирландката Клеър Дейли, която преди седмици се изказа за корупция в държавата, а малко по-късно медии у нас осветиха пристрастията й към Кремъл и яростната защита срещу отпадането на санкциите за Москва. Сега  тя посвети изказването си на Радан Кънев, чиято партия пък се опитва да се наложи като защитничка на евроатлантическите ценности. В изказването тя похвали Кънев, че бил единствения опозиционен депутат, но обвини канцлерът Ангела Меркел, че харесвала Бойко Борисов, а Доналд Туск, че не искал Къйнев да се изкаже.

Самият Кънев, който заедно с Елена Йончева, бяха инициатори на дебата,  след като не получи право да се изкаже заради решение на ЕНП да не пуска „алтернативни мнения“ от групата си, го направи във Facebook. Той се притесни, че дебатът можел лесно да се превърне в предизборна партизанщина.

Докато той биеше по кабинета от социалните мрежи, в залата Елена Йончева държеше на цяла Европа да обясни как у нас работи най-корупцираното правителството и че „болката на България била болката на целия ЕС“.  След това се обърна към немското председателство с въпроса докога Съветът ще мълчи. И се успокои чак когато министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот я увери, че около дебатите през ноември "Съветът няма да мълчи".

Един от най-големите защитници на кабинета се оказа евродепутатът Ангел Джамбазки. Той пък реши от високата трибуна в Брюксел да обясни на европейците защо властта не подкрепя протестите. Причината била, че водачите им, както и опозицията, умело ги използвали. Според него обаче причината не е в Елена Йончева или Радан Кънев и техните партии,  а в ДПС.  Джамбазки реши да осветли целокупния европейски парламент във враждата си с Движението за права и свободи като заяви, че едно от имената на корупцията е именно ДПС. Изказването му беше толкова целенасочено, че очаквано бе последвано от реч на евродепутата Илхан Кючюк. На шефа на младежкатата организация на Движението за права и свободи и депутат от „Обнови Европа“ му се наложи да припомни на Джамбазки кои са националистите във властта и къде е касичката за златните паспорти, имайки предвид разкритията за схема за предоставяне на гражданство в България, свързана с ВМРО. Илхан Кючюк заяви още, че дебатът не е срещу България и няма по-демократична трибуна от Европейския парламент.

Останалите български изказвания бяха на депутати от партията на Борисов.

Андрей Ковачев обвини левицата в България, че точно тя няма морално право да застава зад резолюцията и се обяви срещу политизацията. По-рано той категорично отрече някой от ЕНП да е подкрепил проекторезолюцията на Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE), която по негови думи е "ляв текст".

Андрей Новаков  също се обърна към опозицията. Той заяви, че както и да свърши този дебат, името на страната ни ще бъде опетнено. Искам да ви попитам – това ли обещахте на вашите избиратели преди една година? Кой спира хората да протестират, каза Новаков. „Никой не твърди, че управлението е безгрешно и е решило проблемите на прехода, но да се изправиш в ЕП и да кажеш, че в България се обгазяват деца… За Бога, трябва да има някакви граници“, възмути се той от българските си колеги, които инициираха дебата и направиха антибългарски изказвания в хода му.

„Всички искаме независима съдебна система, но за това са нужни общи усилия, в които вие не участвате. Няма да се получи чрез смяната на едно правителство с друго. ЕП не може да се ползва за партийни битки. И подобни дебати няма да ви спечелят доверието им. Ще се оправим, когато спрем да изнасяме проблемите навън и започнем да ги решаваме сами“, каза Новаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай