ДАЕШ пое отговорност за терора в Америка

ДАЕШ пое отговорност за терора в Америка | StandartNews.com

„Ислямска държава" пое отговорност за терора в Америка. Това става ясно от изявление на джихадистите, публикувано в новинарската агенция „Амак".

„Въоръженото нападение, което целеше гей-клуба в град Орландо, което остави повече от сто души мъртви или ранени, бе извършено от наш боец", пише в съобщение на ИД, цитирано от "Ройтерс".

Стрелецът, убил поне 50 души в гей-клуба в американския град Орландо е идентифициран като Омар Матийн, който не е имал криминално досие и е бил роден в Ню Йорк през 1986 в Афганистанско семейство. Според силите на реда той се е заклел във вярност на „Ислямска държава" преди да извърши най-кървавото масово убийство в историята на САЩ, пише The New York Post.

„Матийн се е заклел във вярност на „Ислямска държава", заяви конгресменът от Демократическата партия Адам Шиф. Той добави, че времето и целта на нападателя не са били случайни.

„Фактът, че стрелбата е била извършена по време на Рамазана и че водачите на „Ислямска държава" в сирийския град Ракка са призовавали за нападения и че целта е била гей-общността, и ако е точно твърдението на полицията, че стрелецът се е заклел във вярност на „Ислямска държава", сочи, че това е било терористично нападение, вдъхновено от „Ислямска държава", заяви Шиф. „Все още се установява дали нападението е било водено от „Ислямска държава". Убеден съм, че ще научим много в следващите часове и дни", добави той.

Стрелбата, една от най-кървавите в историята на САЩ, взе най-малко 50 жертви, а други 53 са ранени. Матийн е имал лиценз за въоръжена охрана в щата Флорида, сочат източници на полицията. 

Арест на въоръжен преди гей-парада в град Санта Моника

Междувременно Fox News съобщава, че мъж с автоматично оръжие и муниции е задържан от властите в Санта Моника в неделя. Той е дошъл за гей-парада в града. Оръжието е открито в колата му.

Арестът е извършен часове след терора в Орландо, който взе невинни жертви.

Проверката на полицията е установила, че в колата на мъжа има и танерит – вещество, което може да се използва за експлозиви.

Охраната на гей-парада е подсилена.

Повече за трагедията в Америка може да прочетете ТУК и ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай