ДАЕШ пое отговорност за атентатите, заплаши с нови

ДАЕШ пое отговорност за атентатите, заплаши с нови | StandartNews.com

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за извършените днес в Брюксел терористични актове, предаде ТАСС, като се позова на египетски медии.

Екстремистите са разпространили изявление в свързаната с тях информационна агенция "Амак", съобщават египетските медии.

В комюникето терористите не разкриват никакви подробности за нападенията. Те обаче заплашват с нови атаки в Европа.

Агенция Ройтерс пък съобщава, че поддръжници на ИД хвалели нападенията в Брюксел в социални медии.

"ИД ще ви накара да се замислите хиляда пъти, преди да посмеете да убивате отново мюсюлмани", казва един поддръжник на ИД в Туитър.

Зак Моузун, който е пристигнал с полет от Женева 10 минути преди първия взрив, разказва пред телевизия BFM, че вторият такъв е бил по-силен - съборил е на земята тавани, разкъсал е тръби, по които тече вода и е "смесил водата с човешката кръв на жртвите". "Вървяхме в отломки, сцената беше като от война", разказва още той.

Междувременно стана ясно, че в сградата на брюкселското летище „Завентем" са били открити оръжия след атентата, предаде Belga, позовавайки се на анонимен източник.

Информацията не е потвърдена от властите. Според някои белгийски медии е открит автомат „Калашников", както и трета невзривена бомба във фоайето на летището.

Припомняме, че тази сутрин два взрива на летището "Завентем" край Брюксел отнеха живота на 30 души, като тежко ранените до момента са 35. Все още броят на пострадалите не може да бъде уточнен със сигурност, но правителството в Брюксел официално потвърди, че има повече от 10 загинали.

Час след експлозията на летището избухна бомба в метрото. Експлозия прогърмя на метростанция "Маалбек". За момента се съобщава за най-малко 10 загинали. Метростанция "Маалбек" се намира в близост до европейските институции в Брюксел. Съобщава се също така за още една експлозия на метростанция "Шуман", където се намира сградата на Европейската комисия. В момента работата на метрото в целия град е спряна, а нивото на тревога е увеличено до най-високата четвърта степен. Правителството в Брюксел официално обяви, че случилите се трагични инциденти са терористични атентати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай