Да се спасиш във фризер при заложническа ситуация

Да се спасиш във фризер при заложническа ситуация | StandartNews.com

Париж. Сгушени, за да се стоплят, сред кашони с храна, няколко души оцеляха като по чудо във фризера при терористичната атака на Амеди Кулибали в еврейския магазин в Париж. На една снимка се вижда как жена е гушнала малкото си дете. На друга - съпруга пуска есемес на мъжа си, пише в. "Дейли Мейл". Над тях фанатикът Кулибали е застрелял трима от 19-те си заложници.

След като чули изстрелите, хората, които били в задната част на магазина, побягнали надолу по стълбите към фризера, където температурата била минус 3 градуса. Един от мъжете - Илан, бил с по-малкия си син и бързо свалил якето си и го завил с него. Хората прекарали там близо 5 часа.

Снимките от фризера бяха публикувани в западните медии, след като оцелелите заложници разказаха за преживения ужас в кървавия петък. Те си спомниха за героизма на 22-годишния работник от магазина Йохан Коен, който бил екзекутиран от Кулибали, след като се опитал да хване автомата му. Както и за Ласана Батили, който завел хората до фризера, като така спасил живота им. "Загасих лампите и им казах да пазят тишина", разказа Батили, който е мюсюлманин от малийски произход. След това се смъкнал с асансьора за провизии и успявал да информира полицията с важни сведения за това, какво става в магазина.

Един от посетителите, който се представя само като Мишел Б., тъкмо се отправял към касата, когато чул силен гръм. "Помислих си, че е пиратка. Когато се обърнах обаче, видях тъмнокож мъж, въоръжен с два калашника, и разбрах, че се случва нещо лошо", разказва той. "Хванах сина си за яката и избягахме в задната част на магазина. Там, заедно с други хора, се смъкнахме по виещото се стълбище към мазето. Напъхахме се в едно от двете студени помещения. Вратата ни не можеше да се заключи. Бяхме ужасени", добавя той. Жена, която също била във фризера, представяща се като Дебора, обяснява, че отишла в магазина да си напазарува както всеки петък. "Скрихме се зад кашони с детско мляко", разказва тя. "С мен имаше двама мъже, единият бе с 3-годишния си син и може би още две жени, както и бебе. Бяхме петима-шестима. Бащата направи всичко възможно да предпази детето си, да го стопли и да ни вдъхне кураж. Той бе най-смелият от всички нас. Опитах се да направя контакт с външния свят, но телефонът ми нямаше сигнал. През цялото време си мислех за семейството и приятелите си", добавя тя. Кулибали обаче скоро разбрал къде се крият. "Убиецът изпрати долу момиче от магазина. Тя каза, че той наредил да се качим горе, иначе ще настане касапница. Аз отказах. Синът ми, който нищо не разбираше, вече започна да се паникьосва", продължава Мишел Б. "Три минути по-късно момичето се върна със същото съобщение. Тогава реших да я последвам по стълбището. На етажа видях мъж да умира в басейн от собствената си кръв. Терористът ни се представи. Беше странно спокоен. "Аз съм Амеди Кулибали, малиец и мюсюлманин. Принадлежа на Ислямска държава", каза ни той. Точно в този момент младият Коен решил да се намеси. "Изведнъж някой се опита да вземе един от автоматите му, който лежеше на щанда. Калашникът блокирал след първите три изстрела и терористът го оставил там", разказва Михаел. "Той обаче се обърна и го застреля с другия автомат. Момчето умря на място". След това Кулибали наредил на Мишел да включи телефона си и да се свърже с медиите. По-късно Мишел тайно успял да се свърже с полицията. "Казаха ми да се подготвим да се хвърлим на земята, когато нахлуят, което щяло да стане скоро", продължава той разказа си. "Ясно бе, че терористът искаше да загине. Каза, че това била наградата му. Държеше автомати в двете си ръце и кутии с патрони наблизо. Изведнъж започна да се моли. Точно тогава полицията нахлула и драмата се разрешила с убийството на Кулибали. Дебора обаче твърди, че може би ще напусне Франция. "Той искаше да ме убие, докато пазарувам, защото съм еврейка. Никога не бих си представила, че това може да са случи във Франция", казва тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай