Чудо! Къщи за 1 евро събудиха вълшебен град

Той сега е неузнаваем

Чудо! Къщи за 1 евро събудиха вълшебен град | StandartNews.com

Невероятен обрат на съдбата за исторически град в Италия.

Изоставеният сицилиански град Мусомели, Италия, се възражда благодарение на креативната идея на местните власти - продажба на изоставени къщи на символична цена от 1 долар. Инициативата, стартирала през 2017 г., неочаквано вдъхна нов живот на общността. 

Заместник-кметът на Мусомели Тоти Нигрели казва, че преди въвеждането на програмата градът е имал сериозни демографски проблеми, тъй като след Втората световна война местното население е спаднало от 25 хиляди на около 10 хиляди. Много жители емигрират в Съединените щати и други европейски страни в търсене на работа и по-добър живот.

Хората оставиха много празни къщи, особено в историческия център, пише Business Insider. Според Нигрели те биха били достатъчни, за да поберат около 40 хиляди души, но нямало желаещи.

Вдъхновен от положителния опит на други региони на Италия, заместник-кметът стартира уебсайт, насочен към чуждестранни инвеститори: на американците и европейците беше предложена уникална възможност да закупят къщи на символична цена от 1 долар.

Реакцията на тази инициатива беше огромна. През първите 5 години са продадени почти 300 имота - около 95% от общия брой свободни помещения.

Благодарение на динамичното си развитие, това място започва да привлича инвестиции (десетки милиони евро) от правителството и Европейския съюз. Тези средства са използвани за изграждането на нови пътища и реконструкцията на централния площад в историческата част на града.

Така, чрез креативност и отвореност към нови идеи, малката сицилианска общност внезапно се превърна от опустошена в процъфтяваща, пише Глас Нюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай