Членка на "Фемен" стана символ на Франция

Инна Шевченко обнови образа на Мариана в чест на падането на Бастилията

Членка на "Фемен" стана символ на Франция | StandartNews.com

Париж. Създателката на движението "Фемен" Инна Шевченко стана прототип на Мариана, националния символ на Франция. В Деня на падането на Бастилията президентът Франсоа Оланд представи главната пощенска марка в страната с ново изражение на символа на Френската република, съобщи Риа "Новости".

Новата марка е дело на 33-годишния фотограф Оливие Сиапа и на 30-годишния Давид Кавен. Тяхната творба бе избрана за победител от 15 варианта от жури и ученици от няколко лицея. "Младежта е приоритет на моето управление и марката потвърждава това", каза държавният глава.

"Целта ни беше образът да изглежда международен и вечен. Затова изобразихме ръцете й като в онази епоха, а очите й са вдъхновени от съвременните френски комикси, азиатската манга от 80-те и американската анимация от 50-те години на миналия век", обясниха авторите.

"За онези, които питат кой е бил моделът... Съвременната Мариана е съвкупност от различни женски образи, но прототипът всъщност е Инна Шевченко", написа в Туитър след официалната церемония Оливие Сиапа.

Мариана, младата жена с фригийската шапчица, стана национален символ на Франция през 1792 г. Тя олицетворява държавния девиз "Свобода, Равенство, Братство". Скулптурните изображения на Мариана са задължителен атрибут в административните учреждения, а профилът й е на държавния печат и пощенските марка. По традиция ново изображение се избира от президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай