Чиновници в Белия дом се облажили от инвалиди

Чиновници в Белия дом се облажили от инвалиди | StandartNews.com

Порталът Уикилийкс направи достояние 30-часов аудиозаписи за корупцията в Белия дом. Според публикуваните данни 13 чиновници от администрацията на президента Барак Обама и от тази на бившия президент Джордж Буш-младши са свързани с корупция. Записани са преговорите между специалистите на 2 фирми, участващи в правителствена програма по трудоустройство на хора с ограничени възможности с годишен бюджет от $3 млрд. На записите водещият юрисконсулт на американската нетърговска организация SourceAmerica Джин Робинсън и изпълнителният директор на компания Bona Fide Conglomerate Рубен Лопес обсъждат корупционната схема.

Машинацията е следната - правителството отделя за трудоустрояване на инвалидите от 2-ра група 3 млрд. долара годишно. Сумата е предназначена за 50 000 души. 2,3 млрд. от тях се разпределят от SourceAmerica, която ги превежда на хиляда организации, които започват да ги усвояват, като трудоустрояват инвалидите. Голяма част от работните места за такива лица са предоставяни от отбранителни фирми като DoD, Northrop Grumman, Lockheed Martin & Boeing, които де факто се явяват спонсори и собственици на SourceAmerica. От записите става ясно още, че всъщност тези фирми не са взимали работници по програмата. Вместо инвалидите втора група били трудоустроени напълно здрави хора и то много повече на брой в сравнение с инвалидите от 3-та група, за които въобще не са раздавани субсидии по програмата. Така повече от милиард долара, събрани от данъкоплатците, всяка година са попадали в джобовете на нечестните чиновници.

В скандала са замесени 10 чиновници, назначени от Обама, и трима, назначени от Буш. Уикилийкс посочва, че останалите 700 млн. долара по програмата са разпределяни от американското общество на слепите и към тази организация няма никакви претенции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай