Чешките авиолинии с радикални съкращения на персонала

Чешките авиолинии с радикални съкращения на персонала  | StandartNews.com

С цел да намалят разходите се чешките авиолинии CSA са принудени да намалят персонала си, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Главната причина за тази мярка е конкуренцията на нискотарифните авиокомпании.

Така CSA ще съкрати с приблизително една трета персонала си и ще престане да използва няколко самолета "Еърбъс", за да може да достигне конкурентни цени. Уволнение чака 70 от общо 230 пилоти на фирмата заедно със 150 от общо 400 стюарди и 60 от 270 административни служители. Шест самолета "Еърбъс А230" на средна възраст 7 ½ години ще бъдат извадени от употреба и обявени за продажба. 

Акционерите на фирмата взеха единодушно решението, а ръководството не очаква реакция от профсъюзите. Синдикатът на стюардите от своя страна обяви, че обмисля стачка, докато пилотите съобщиха, че на този етап нямат такова намерение.

Председателят на Съюза на гражданските пилоти в Чехия обяви, че пилотите, които загубят работата си, по всяка вероятност ще бъдат наети в други авиокомпании от групата на "Скай тийм", например руската "Аерофлот".

От CSA обявиха, че през първото полугодие на 2014 г. компанията е на печалба, но за да се запази тази позитивна тенденция, са необходими значителни намаления на разходите.

Говорителят на фирмата съобщи, че до тази мярка се стига, тъй като потокът пътници от Русия и страните от бившия източен блок е намалял вследствие от събитията в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай