Челси Манинг отново влиза в затвора

Плаща по 500 долара на ден глоба

Челси Манинг отново влиза в затвора | StandartNews.com

Челси Манинг отново влиза в затвора. Бившата анализаторка от американското разузнаване беше осъдена за неуважение към съда, пише Би Би Си.

Челси Манинг отказа да свидетелства пред Голямо жури. Това е втори пореден отказ, като Манинг прекара 2 месеца зад решетките за първия и беше освободена миналата седмица.

Съдията разпореди Манинг да остане зад решетките и да плаща по 500 долара на ден глоба. Ако след 2 месеца продължава да отказва да свидетелства, глобата се увеличава на 1000 долара на ден.

Челси Манинг ще остане в ареста докато не се съгласи да свидетелства или докато не изтече мандата на Голямото жури, който е година и половина.

"Няма по-голямо безчестие от отказа да изпълниш дъга си като гражданин на Съединените щати", каза съдия Антъни Тренга на Манинг.

Бившата анализаторка отговори, че "по-скоро ще умре от глад в затвора, отколкото да промени мнението си по въпроса".

През 2013 г. Челси Манинг беше осъдена за шпионаж и разпространяването на секретни документи, които тя изпрати на Уикилийкс.

През 2017 г. Барак Обама опрости оставащите над 20 години затвор от присъдата на Манинг.

Американските власти разследват Уикилийкс от години и в момента се опитват да се доберат до съоснователя Джулиан Асандж, като подадоха искане за екстрадирането му от Великобритания.

Едно от обвиненията към Асандж е, че заедно с Манинг са опитали незаконно проникване в компютри на федералните власти в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай