Челен опит. Меркел обяви война на монополите

Канцлерът сравни пандемията с природно бедствие

Челен опит. Меркел обяви война на монополите | StandartNews.com

Война на глобалните монополи обяви германският канцлер Ангела Меркел. От форума в Давос, който за първи път се провежда онлайн, Меркел заяви, че законите за конкуренцията трябва да бъдат разглеждани на глобално ниво, за да "предотвратяват глобалните монополи".

В речта в Давос Меркел отбеляза, че светът трябва да бъде "много много бърз в намирането на многостранни отговори на новите предизвикателства на дигитализацията". Германският канцлер изрази надежда, че САЩ при президента Джо Байдън ще имат желание да работят с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по данъчното облагане на цифровите компании.

Да се задълбава коя държава и каква ваксина получава ще създаде проблем в глобалните дела, предупреди Меркел, коментирайки разпространението на ваксини срещу COVID-19. Тя подчерта, че една държава е много по-вероятно да запомни кой й е помогнал, когато е имало нужда по време на криза, отколкото кой е помогнал в по-стабилни времена.

Призовавайки за повече мултилатерализъм и прозрачност по отношение на COVID-19, канцлерът обвини Китай, че не е бил достатъчно прозрачен в началото на пандемията. Меркел обаче заяви, че всички държави трябва да гледат напред и че СЗО ще трябва да предостави на всички доклад за реакцията на Китай на първоначалното избухване на COVID-19 в Ухан.

Тя поздрави всички развити страни, които участват в COVAX, и приветства завръщането на САЩ в СЗО, добавяйки, че разпространението на ваксини остава основна тема в глобалния отговор на пандемията.

В изказването си на Световния икономически форум Меркел сравни настоящата ситуация с "природно бедствие, което се случва веднъж на сто години", което показа на човечеството, че "все още зависим от природата" и че е време за "нулиране на политиките за развитие". Канцлерът похвали правителството си, че успява да помогне на "нашите граждани и нашия бизнес" и да подкрепи икономиката, но добави, че "ние сме се поучили от грешките си" и признахме "много слабости в нашата система и бюрокрация".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай