Чавушоглу избухна: Така не се прави политика

Турция се нуждае от стабилност повече от всякога, заяви външният министър

Чавушоглу избухна: Така не се прави политика | StandartNews.com

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу окачестви твърденията на опозицията, че Русия се намесва в президентските избори в страната като неверни и несправедливи, предава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Турция се нуждае от стабилност повече от всякога. Турските избори винаги са били прозрачни. От гледна точка на имиджа на страната е полезно изборите да се провеждат по демократичен и прозрачен начин. Това, което кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу каза за намесата на Русия, е несправедливо спрямо тази страна. Неверни са твърденията за каквато и да е намеса", подчерта Чавушоглу в интервю за СиЕнЕн-Тюрк, предаде БТА.

По отношение на твърденията на Кълъчдароглу, Чавушоглу каза, че са необходими доказателства, които той не вижда от страна на опозицията.

"Ако вие разполагате с тези доказателства, ние ще предупредим Русия. Но ако тези доказателства са дошли при вас отвън, от друга държава, за да оформят дневния ви ред, да създадат впечатление за намеса, не можете да правите това. Така не се прави политика", каза турският външен министър.

Тази седмица Кълъчдароглу публикува в Twitter съобщение, в което призова Москва да не се намесва в предстоящите на 14 май президентски и парламентарни избори в страната. Той заяви, че Русия стои зад някои "монтажи, конспирации и записи".

Турският външен министър каза още, че Европейският съюз, САЩ и НАТО няма да покрият загубите на Турция от отказа на руски туристи да посещават страната заради поведението на опозицията и нейните обещания за налагане на санкции срещу Русия.

Кемал Кълъчдароглу обещава да се присъедини към западните санкции. И какво ще докаже по този начин? Каква е ползата за нас? , запита Чавушоглу.

Той изтъкна, че ЕС, САЩ и НАТО няма да покрият загубите на Турция заради отказа на руски туристи да посещават страната.

И всичко това е заради изявленията на Кълъчдароглу. Кой ще покрие загубите ни в туризма? Забравете за ЕС, забравете за Америка и още повече за НАТО, каза той, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

По думите на турския външен министър Турция е тясно свързана с Русия във всички сфери.

"Дори въпреки конфликта в Украйна и използването на наши безпилотни летателни апарати от украинската страна, ние все още успяваме да поддържаме близки отношения с Москва. Това е дипломация. И ако видим някакви грешки, открито казваме на страните за това", заяви още Чавушоглу.

Той припомни, че Турция купува 45 процента от природния си газ от Русия. И ако бъдат наложени санкции, "няма къде да се намери алтернатива на тези обеми". Десет процента могат да бъдат компенсирани, но не и 45 процента, добави той.

Междувременно от турското министерство на туризма също изразиха опасенията си от намаляване на броя на туристите от Русия в случай на победа на опозицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай