Букмейкърите: Бокова е фаворит за генсек на ООН

Букмейкърите: Бокова е фаворит за генсек на ООН | StandartNews.com

Българката Ирина Бокова е фаворит на букмейкърите за нов генерален секретар на ООН. Коефициентът на австралийския сайт sportsbet.com.au, който освен спортни, предлага и множество политически залози, българката да наследи на поста Бан Ки Мун, е 4,00.

Генералният директор на ЮНЕСКО се конкурира за поста основно с Хелън Кларк, бивш премиер на Нова Зеландия и настоящ ръководител на Програмата на ООН за развитие. Те са и единствените двама кандидати, които са повишили резултатите си след изслушванията в ООН. Коефициентът Кларк да е следващият генерален секретар се оценяват на 5,00. В челната петица са още бившият премиер на Португалия и върховен комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, президентът на Литва Далия Грибаускайте и бившият президент на Словения Данило Тюрк, който е бил и първият посланик на държавата си в ООН от 1992 до 2000 г. Австралийският сайт оценява шансовете на Гутериш и на Грибаускайте за равни - 7,00, а коефициентът за Тюрк е 10,00.

Залози в Sportsbet.com.au се приемат и за друга българка - Кристалина Георгиева, макар кандидатурата на еврокомисаря за поста засега да не е издигната. Коефициентът за нея е 11,00. Същият е и за германския канцлер Ангела Меркел. В списъка фигурират също така шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард (26,00), президентите на САЩ и на Бразилия - Барак Обама и Дилма Русеф (по 81,00) и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай