Брюксел щял да наема лобисти срещу Русия

Брюксел щял да наема лобисти срещу Русия | StandartNews.com

ЕС обмисля да наеме лобисти, които да противодействат на провежданата от Русия дезинформация, и да даде повече пари на Грузия и Молдова като реакция на кризата в Украйна. Това пише специализираният по европейските въпроси сайт "ИЮ Обзървър". Двете идеи ще бъдат обсъдени от министрите на външните работи на страните членки. Документите били подготвени, след като Украйна се отказа от подписването на споразумение за асоцииране с ЕС под натиска на Русия.

 

Решението й постави под въпрос жизнеспособността на политиката на ЕС към региона, т. нар. Източно партньорство.
Единият документ, който разглежда перспективите пред програмата след срещата на върха между ЕС и страните от Източното партньорство, призовава до август да бъдат подписани споразуменията за асоцииране с Грузия и Молдова, които бяха парафирани на форума в литовската столица. За Армения, Азербайджан, Беларус или дори Украйна не се предлага подписване.

 

Идеята, предложена от Швеция и подкрепена от 12 други страни, сред които Германия, Великобритания и Полша, предлага възнаграждаване с повече средства на онези бивши съветски републики, включени в програмата, които водят проевропейска политика. Документът съдържа и планове за пиар кампания в отговор на предполагаемата дезинформация от страна на Русия. Засега той изключва варианта за санкции на Украйна, но предлага опцията да остане, като ЕС приспособява политиката си към Киев в зависимост от развитието на ситуацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай