Събота,

Брюксел заплаши АстраЗенека със забрана на износ от ЕС

От: Стандарт -
296
Брюксел заплаши АстраЗенека със забрана на износ от ЕС
A
A
A

Европейският съюз може да забрани износа на ваксината срещу коронавируса, разработен от AstraZeneca, от страните от блока, ако компанията не изпълнява задълженията си по споразумения с европейски държави. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея AstraZeneca е доставила само 30% от договорения обем на лекарството за страните от ЕС.

„Имаме възможност да забраним планирания износ. Това е посланието към AstraZeneca: първо изпълнявате договора си по отношение на Европа, преди да се занимавате с доставка до други страни “, съобщи ZDF, като цитира интервю на фон дер Лайен пред Westdeutsche Allgemeine Zeitung .

По-рано говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ ще предоставят на съседните страни - Канада и Мексико - 4 милиона дози ваксина AstraZenecа от излишъка, съхраняван в страната. И двете страни се обърнаха към САЩ, след като The New York Times съобщи за десетки милиони дози на съхранение в AstraZeneca и нейните партньори в САЩ. Ваксината AstraZeneca все още не е одобрена за употреба в страната.

Няколко европейски държави временно спряха да използват ваксината AstraZeneca поради случаи на тромбоза след ваксинации. Разработчикът на лекарството, както и Световната здравна организация, Европейската агенция по лекарствата (EMA) и регулаторите във Великобритания и Холандия, обявиха, че ваксината е безопасна. След становището на ЕМА Германия, Италия, Холандия, България, Литва, Латвия и Франция възобновиха употребата на ваксината, припомни Комерсант.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com