Брутално в Иран! Газови атаки срещу момичета

Повече от 100 ученици бяха хоспитализирани

Брутално в Иран! Газови атаки срещу момичета | StandartNews.com

Повече от 100 ученици бяха хоспитализирани в Иран след нова серия предполагаеми газови атаки срещу училища за момичета, съобщават медиите в ислямската република.

През последните три месеца са регистрирани стотици случаи на респираторни смущения сред ученички в Иран, което според един от правителствените служители може да е опит да се принуди закриването на девическите училища, съобщи Нова тв.

При последните предполагаеми нападения в сряда мишена са били най-малко 10 девически училища, седем от които в северозападния град Ардабил и три в столицата Техеран, съобщават медиите.

Инцидентът в Ардабил е наложил хоспитализирането на 108 ученички, които са в стабилно състояние, съобщи информационната агенция "Tasnim", която съобщи и за отравяния в три училища в Техеран.

Позовавайки се на родители, информационна агенция "Фарс" съобщи, че ученици от гимназия в столичния квартал "Техрансар" са били изложени на въздействието на токсичен спрей. От агенцията съобщиха, че при първите арести силите за сигурност са задържали трима души, за които се съобщава, че са свързани с вълната от предполагаеми нападения с отрови в училища за момичета.

От избухването на мистериозните отравяния през ноември досега са били хоспитализирани почти 1 200 ученички заради затруднения в дишането, заяви в сряда депутат. Сред тях са близо 800 в свещения град Кум, южно от Техеран, и 400 в западния град Боруджерд, заяви Захра Шейхи, говорител на здравната комисия на иранския парламент.

Тестовете на Министерството на здравеопазването на веществото, намерено в училищата в Кум, са открили следи от азот, който се използва главно в торовете, се казва на уебсайта на парламента.

Отравянията предизвикаха вълна от гняв в страната, където критиците осъдиха мълчанието на властите пред нарастващия брой засегнати училища. В неделя заместник-министърът на здравеопазването на Иран Юнес Панахи заяви, че някои хора са били отровени в Кум с цел да се прекрати обучението на момичета.

Активисти сравняват отговорните за нападенията срещу училища с талибаните в Афганистан и "Боко Харам" в Сахел, които се противопоставят на образованието на момичетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай