Британците искат монархия завинаги

Британците искат монархия завинаги | StandartNews.com

Кралица Елизабет II благодари на поданиците си

По-голямата част от британците искат "Великобритания да остане монархия завинаги". Това показват данните от социологическо проучване на тв канала "Скай Нюз", публикувано днес - в деня, в който кралица Елизабет II стана най-дълго управлявалият монарх в световната история. 73% от анкетираните смятат че кралската институция "е неотменима част от британската култура", а 58% от тях се доверяват повече на кралицата, отколкото на другите политици в страната.

Днес във Великобритания пищно бе отбелязана 63-ата годишнина от възкачването на Елизабет II на престола. В цялата страна звъняха църковни камбани, а на лондонската телевизионна кула бе изписано пожеланието "Да е дълго царуването й". Кралската баржа "Глориана" пък се включи в процесия по р. Темза. Двете крила на подвижния мост "Тауър Бридж" също бяха вдигнати и при преминаването на процесията от кораба "Белфаст" прозвучаха 4и топовни салюта. Реставрираният кораб на лондонската пожарна "Маси Шоу" пък изстрелваше водни струи във въздуха.

На Острова бе пусната в обращение и специална сребърна колекционерска монета с номинал 20 паунда с всичките пет официални портрети на Елизабет II. Освен това бе издадена и книгата "Елизабет Втора: Непоколебимата", чийто предговорът е написан от внука й принц Уилям.

Самата кралица и съпругът й принц Филип откриха нова линия на шотландската железница и жп гара в Туидбенк и се повозиха на влак с шотландския премиер Никола Стърджън.

В края на визитата си кралица Елизабет II благодари на всичките си поданици във Великобритания и по света за "техните трогателни пожелания". 89-годишната кралица добави, че самата тя никога не се е стремяла към такава титла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай