Британците се готвят за ваканция, кои са страните

Днес правителството ще обяви "зелените" дестинации

Британците се готвят за ваканция, кои са страните | StandartNews.com

Британците се готвят да пътуват на ваканция в чужбина от 17 май. Кои са страните, които те могат да посетят без да се наложи да бъдат под карантина при завръщането си? В първия "зелен списък", публикуван от правителството, са Малта, Исландия, Израел, Гибралтар и вероятно Португалия. Но по-голямата част от Европа - включително Франция, Испания, Гърция и Италия - ще бъдат оцветени в жълто.

Списъкът ще бъде финализиран от министрите на кабинета тази сутрин, преди да бъде представен на брифинг на Даунинг Стрийт следобед. Но въпреки предупреждението на вътрешни лица, ще има „много малък“ брой държави, подчинени на най-разхлабените правила, търсенето на полети е нараснало. Бритиш ейруейз взема 530 британски лири за полет от Хийтроу до Алгарве на 17 май, в сравнение с 234 британски лири за пътници по същия маршрут два дни по-рано, съобщи Дейли мейл. 

Авиокомпаниите повишават цените в съответствие с търсенето, което показва, че много летовници се надяват Португалия да бъде категоризирана като нискорискова дестинация за коронавирус. 

Англия ще приеме своята светофарна система, когато забраната за пътуване се вдигне на 17 май, като дестинациите се поставят в зелени, кехлибарени и червени списъци в зависимост от предполагаемата заплаха от инфекция на Covid от чужбина. 

„Зеленият списък“ - считан за най-нискорисков - е изготвен въз основа на данни за глобалната картина на Covid от консултативния орган Съвместният център за биологична сигурност.  

Но летовниците, които се връщат от тези страни, все още ще трябва да се явят на два теста, един в рамките на три дни от полета обратно до Обединеното кралство и друг в рамките на 48 часа след пристигането. Това ще важи за ваксинирани, както и за неваксинирани пътници.

Туристите от кехлибарените страни ще трябва да направят втори тест след пристигане на осмия ден, както и да се самоизолират у дома в продължение на десет дни. 

Пристигащите от червените страни ще трябва да карантират в хотелите за своя сметка за 11 нощувки.

Оценките ще се основават на редица фактори, включително делът на населението на страната, което е било ваксинирано, нивата на инфекция, появяващите се нови варианти и достъпа на страната до надеждни научни данни и геномно секвениране. 

Има предположения, че „зеленият списък“ може да включва дестинации като Малта, Гибралтар и Израел, докато Малдивите, Сейшелските острови и няколко карибски острова изглежда ще отпаднат.  

Португалия е „гранична“, но вътрешните хора на Даунинг Стрийт бяха уверени, че тя ще бъде включена, съобщи „ Таймс “.  

Източници на Уайтхол казват, че зеленият списък може да съдържа и няколко „неясни места, които хората реално няма да посетят“. 

По-голямата част от Европа - включително Франция , Испания, Гърция и Италия  - се очаква да бъде „кехлибарена“.  

Надяваме се обаче много популярни ваканционни дестинации да бъдат добавени към „зеления списък“ до края на юни, когато списъкът на светофарите бъде преразгледан. Един източник каза, че „нещата вървят в правилната посока“, за да се случи това.

Премиерът е бил под натиск да ускори възобновяването на пътуванията в чужбина поради успеха на програмата за ваксинация на Великобритания, като повече от половината от населението на Обединеното кралство вече е инокулирано.

Вчера бивши министри призоваха  Джонсън да гарантира, че „възможно най-много ваканционни дестинации“ са включени в първоначалния „зелен списък“.

Дейвид Джоунс, бивш държавен секретар на Уелс, каза: „Авиацията и туристическата индустрия са основни елементи от икономиката на страната и трябва да бъдат подкрепени чрез ускоряване на премахването на ограниченията за пътуване. 

„Правителството също трябва - в съответствие с безопасността - да гарантира, че възможно най-много ваканционни дестинации са включени в зеления списък. Британците са запалени пътешественици и е дошло времето да възстановят свободата си.

Бившият министър на транспорта Тереза ​​Вилиерс добави: „Зеленият списък трябва да се основава на стриктен контрол на доказателствата, за да се гарантира, че няма да застрашим огромния успех на програмата за ваксинация. 

„Но тъй като в популярните дестинации за почивка се наблюдава спадане на броя на случаите, трябва да има известен запас, за да започнете безопасно да премахнете ограниченията за пътуване.“ 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай