Британец позна сина си сред джихадистите

Британец позна сина си сред джихадистите | StandartNews.com

Трябва да се страхува от Аллах, предупреждава бащата на 20-годишния Насър Мусана

Британецът Ахмед Мусана твърди, че разпознал 20-годишния си син Насър Мусана сред мъжете, обезглавили сирийските войници и американския заложник Питър Касиг. Той съобщил пред медиите, че най-вероятно синът му, който е студент по медицина, е сред членовете на отряда на "Ислямска държава", предаде Ройтерс. В клипа се вижда група от 16 джихадисти, обезглавяващи сирийски военни, за които се твърди, че са пилоти и офицери от правителствената сирийска армия на президента Башар Ал-Асад. "Не съм напълно сигурен, но този човек изключително много прилича на сина ми" - заявил Ахмед Мусана пред в. "Дейли мейл". "Ако това наистина е той, трябва много да се страхува от Аллах за това, че е убивал хора! Как смята да се изправи един ден пред Аллах, след като убива!?" - добави развълнуваният баща. Насър Мусана вече се бил появявал онлайн във видео, заснето през юни, призовавайки мюсюлманите да се присъединят към "Ислямска държава". Още тогава бащата заявил пред Би Би Си, че и по-малкият му син Асил е пътувал до Сирия, след като двамата братя били засечени в Кардиф. Приятел на Насър Мусана от училище "Рейад Кхан" също бил забелязан в онлайн кадри през юни, съобщиха британски източници.

На кадрите, публикувани от ИД, досега се виждаше маскиран, облечен в черно джихадист, размахващ нож и говорещ с британски акцент, който британските медии нарекоха "Джихади Джон". В новия запис повечето от екзекуторите са без маски, а мъжът, за когото се твърди, че е Насър Мусана, стои точно до "Джихади Джон". Британското външно министерство отказа да коментира.

Подозират французин в показните екзекуции

Има "голяма вероятност френски гражданин да е участвал пряко" в обезглавяването на сирийски затворници, което беше показано във видеоматериал на "Ислямска държава", заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов, предаде АФП. Предположенията са, че това е "Максим Ошар, роден през 1992 г. в Северозападна Франция и заминал за Сирия през август миналата година след престой в Мавритания през 2012", добави министърът. В неделя френското разузнаване е започнало да проверява информацията за присъствието на френски гражданин сред джихадистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай