Брадли Манинг е невинен за съдействие на врага

Брадли Манинг е невинен за съдействие на врага | StandartNews.com

Форт Мийд. Редник Брадли Манинг е обявен за невинен от военния съд по най-тежкото обвинение. Манинг е замесен в най-голямото изтичане на информация към сайта Уикилийкс и беше обвинен в съдействие на врага - присъдата за това престъпление е доживотен затвор.  

Съдът обяви Манинг за виновен по повечето от останалите обвинения срещу него, като по някои от тях той сам се призна за виновен, за да получи по-малка присъда. 

Властите го обвиниха в изтичането на 750 000 страници класифицирани документи и видео към сайта за оповестяване на секретна информация Уикилийкс. Сайтът не е потвърдил, че е получил документите от Манинг. Материалите разкриват множество страни от военната стратегия на САЩ в Ирак, събития от войната в Афганистан и вътрешните дипломатически дела на Държавния департамент на САЩ. 

Когато пледираше виновен по по-малките обвинения, Манинг прочете едночасово изявление, в което обясни защо е изнесъл информацията. Той каза, че данните са го притеснили и разстроили, но не е мислел, че нещо в тях може да навреди на Съединените щати, ако се разгаси публично. Той мислел, че документите са стари и ситуациите, за които се отнасят, са се променили отдавна. 

Младият войник бил разпределен в Ирак като анализатор по разузнаването. Сметнал, че ако покаже на света какво точно се случва, може да започне глобален дебат за войната. Първо опитал да подаде информацията на медиите, но Уошингтън Поуст и Ню Йорк Таймс не му обърнали внимание. Затова предал документите на Уикилийкс. 

Брадли Манинг вече е прекарал 3 години зад решетките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай