Бойци на Пригожин заплашили ядрена база по време на бунта

Контингент на "Вагнер" се отклонил по магистрала към укрепена руска ядрена база

Бойци на Пригожин заплашили ядрена база по време на бунта | StandartNews.com

Когато на 24 юни силите на разбунтувалата се частна военна компания "Вагнер" се бяха запътили към Москва, контингент с военни превозни средства се отклонил по магистрала в източна посока към укрепена руска армейска база, в която се съхраняват ядрени оръжия, предаде Ройтерс, като се позова на публикувани онлайн клипове и интервюта с местни жители.

След като бойците от "Вагнер" достигнали по-отдалечени райони на страната, следата им изстинала – на около 100 километра от ядрената база "Воронеж-45". Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди какво се е случило след това и западни официални представители многократно са казвали, че руските запаси от ядрени оръжия не са били изложени на заплаха по време на метежа, който приключи бързо и мистериозно.

В ексклузивно интервю за агенцията обаче, ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов заяви, че бойците от "Вагнер" са стигнали много по-далеч, отколкото се предполага. По думите му те са достигнали до ядрената база и намерението им е било да се сдобият с малки ядрени устройства от съветско време, за да "повишат залога" на бунта си. "Защото ако си готов да се биеш до последния човек, това е едно от съоръженията, които значително повишават залога", заяви Буданов.

Според Буданов единствената преграда между бойците от "Вагнер" и ядрените оръжия били вратите на съоръжението за складиране на ядрени боеприпаси. "Вратите на склада били затворени и те не достигнали до техническата секция", каза той.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди от независими източници дали бойците на "Вагнер" са достигнали "Воронеж-45" и Буданов не е предоставил доказателства за твърденията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай