Бойкот на историческа среща. Лавров разгневи Европа

Украйна и балтийските държави заплашиха ОССЕ

Бойкот на историческа среща. Лавров разгневи Европа | StandartNews.com

Украйна ще бойкотира заседанието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), което ще се проведе в Скопие, в знак на протест срещу участието на руския министър на външните работи Сергей Лавров. Това заяви днес говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко, цитиран от Франс прес и БТА.

"Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще бойкотира заседанието на министерско ниво на ОССЕ заради решението да се разреши на Лавров да участва в него", каза Николенко за АФП.

Това изявление идва ден след като България обяви, че ще разреши на Лавров да премине през нейното въздушно пространство, за да присъства на заседанието на ОССЕ в Скопие въпреки европейските санкции, наложени на Русия заради руската инвазия в Украйна, отбелязва Франс прес.

АФП цитира и изявлението на българското министерство на външните работи, в което се казва, че издаденото дипломатическо разрешение за прелитане има временен характер и че това решение попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо Лавров.

Това разрешение изпраща "сигнали за възможността за завръщане към форми на сътрудничество, които съществуваха преди февруари 2022 г. с една страна, предизвикала най-голямата въоръжена агресия в Европа от края на Втората световна война", казва Николенко в изявление, публикувано в страницата му във Фейсбук, предаде Франс прес.

Балтийските страни също обявиха, че ще бойкотират заседанието на ОССЕ в Скопие заради поканата за Лавров, предаде АФП.

Според външните министри на Литва, Латвия и Естония присъствието на Лавров поражда риск "от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълноправен член на нашата общност от свободни страни", се казва в тяхно съвместно изявление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
mikka
преди 4 месеца

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт:----- http://gg.gg/ketox

Откажи